Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan in Spaanse stalling die failliet gaat

Vraag gesteld door R.B. Schenk op 24 april 2020

Als de Spaanse stalling waar mijn caravan staat failliet gaat valt dan mijn caravan onder de boedel en ben ik dan mijn caravan kwijt?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de gevolgen van het faillissement van een caravanstalling in Spanje. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is als eigenaar van de caravan, bij failliet verklaring van de stallinghouder.

Overeenkomst tot bewaarneming

De overeenkomst met de stallinghouder kwalificeert in Nederland als een overeenkomst tot bewaarneming. Bij deze overeenkomst wordt er geen wijziging aangebracht in de eigendomssituatie. U bent en blijft eigenaar van de caravan.

Faillissement

Bij een faillissement verliest de gefailleerde de beschikkingsbevoegdheid over zijn vermogen. Een daartoe aangestelde curator zal het beheer over het vermogen overnemer en het vermogen uitdelen aan de schuldeisers. Uw caravan behoort niet tot het vermogen van de gefailleerde.

Teruggave van de caravan

Op grond van de overeenkomst, kan de in bewaarneming gegeven caravan op ieder moment worden opgeëist. Als de overeenkomst tot bewaarneming eerst is opgezegd door de curator kunt u uw eigendomsrecht uitoefenen en de caravan revindiceren.

Spaanse recht

Op de overeenkomst is waarschijnlijk het Spaanse recht van toepassing. Dat het eigendomsrecht niet zal zijn overgedragen en dat u daarmee een recht houdt om de caravan op te eisen van de curator is echter evident.

Conclusie

Op grond van het Nederlandse recht kunt u de caravan op ieder moment opeisen. Als de overeenkomst is ontbonden door de curator dan houdt hij de caravan zonder recht en kunt u de caravan revindiceren. In Spanje ligt de grondslag van uw vordering tot teruggave van de caravan mogelijk anders.