Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camping failliet

Vraag gesteld door A.P.G. Odekerken op 14 januari 2020

Goedenavond, een reservering onder recron-voorwaarden. de camping waar we vorig jaar een reservering gedaan hebben is failliet verklaart door de rechter. kunnen we nog op een of andere manier ons geld terug krijgen. bij het garantie fonds waren ze geen lid. maar op de reservering staat wel dat ze onder Recron voorwaarden van toepassing zijn.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een aanbetaling gedaan voor verblijf op een camping. U heeft begrepen dat de campingondernemer failliet is verklaard. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is en wat u kunt doen.

Faillissement ondernemer
Door de failliet verklaring is de ondernemer niet langer beschikkingsbevoegd. De ondernemer kan geen bindende beslissingen meer nemen. U zult daarom de curator moeten aanschrijven om te vragen of de overeenkomst nog wordt nagekomen. Als de curator aangeeft dat de overeenkomst niet zal worden nagekomen, kunt u de overeenkomst ontbinden en uw aanbetaling terugvorderen.

Let op, in het faillissement bent u concurrente schuldeiser. Als bij de afwikkeling van het faillissement blijkt dat er onvoldoende geld over is dan kan de curator uw aanbetaling niet terug betalen. De afwikkeling van een faillissement kan erg lang duren.

Recron-voorwaarden
In de Recron-voorwaarden zijn geen bepalingen opgenomen voor het geval de campingondernemer failliet gaat. Vanuit de Recron is er geen garantiefonds waaruit u uw aanbetaling kunt terug vorderen.

Conclusie
Op basis van het Recron lidmaatschap van de ondernemer heeft u geen aanvullende rechten in het faillissement van de campingondernemer. Ik raad u aan de curator aan te schrijven en te vragen om nakoming of bevestiging dat niet zal worden nagekomen. Als niet wordt nagekomen kunt u de overeenkomst ontbinden en uw vordering inbrengen in het faillissement.

Voor meer informatie over de Recron-voorwaarden, verwijs ik u graag naar onze website.