Bovag garantie op lak

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 januari 2020

Op het (polyester) dak van mijn d.d. 11 oktober 2019 gekochte buscamper (merk Mercedes Benz bj april 2017) zitten op diverse plaatsen kleine bobbeltjes/blaasjes. Ik denk dat het zogenaamde osmose is. Ik heb 6 maanden Bovag-garantie op deze aankoop. Kan ik de verkoper (Poptop campers te Noordwijkerhout) aanspreken voor deze schade/verschil.

 

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In oktober 2019 heeft u bij een BOVAG-camperbedrijf een gebruikte Mercedes (2017) camper aangeschaft. De camper is afgeleverd inclusief zes maanden BOVAFG-garantie. Op het polyester dak heeft u tal van blaasjes aangetroffen. U vraagt zich af of de verkoper ingevolge de BOVAG-garantie gehouden is het gebrek aan het polyester dak door het camperbedrijf onder garantie hersteld dient te worden/

Osmose komt vrijwel alleen voor bij polyester boten of polyester zwembaden, en vrijwel nooit bij recente campers. Hoe dan ook; bij normaal gebruik heeft u dergelijk gebrek niet te verwachten bij een dergelijk jonge occasion.

BOVAG-garantie
Op grond van de BOVAG-voorwaarden moet de verkoper het gebrek te herstellen, tenzij het gebrek voor u als koper waarneembaar zou zijn geweest ten tijde van de koop. Evenmin kunt u aanspraak maken op BOVAG-garantie, wanneer er sprake blijkt van opzet, verkeerd gebruik en van buiten komende onheil.

Non-conformiteit art 7:17 BW
In het geval dat het gebrek uitgesloten is in de BOVAG-garantie, staat u als consument mogelijk een beroep op non-conformiteit open.

Terug naar verkoper
Ook voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Omgekeerde bewijslast
Nu u de auto minder dan zes maanden geleden aangeschaft heeft, is het - ingevolge art 7:18 lid 2 BW - aan de verkoper te bewijzen, dat het gebrek aan het dak bij levering afwezig was.

Kosten herstel
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de herstelkosten - wanneer sprake is van non-conformiteit - voor rekening van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.