Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bovag garantie op lak

Vraag gesteld door op 20 januari 2020

Op het (polyester) dak van mijn d.d. 11 oktober 2019 gekochte buscamper (merk Mercedes Benz bj april 2017) zitten op diverse plaatsen kleine bobbeltjes/blaasjes. Ik denk dat het zogenaamde osmose is. Ik heb 6 maanden Bovag-garantie op deze aankoop. Kan ik de verkoper (Poptop campers te Noordwijkerhout) aanspreken voor deze schade/verschil.

 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In oktober 2019 heeft u bij een BOVAG-camperbedrijf een gebruikte Mercedes (2017) camper aangeschaft. De camper is afgeleverd inclusief zes maanden BOVAFG-garantie. Op het polyester dak heeft u tal van blaasjes aangetroffen. U vraagt zich af of de verkoper ingevolge de BOVAG-garantie gehouden is het gebrek aan het polyester dak door het camperbedrijf onder garantie hersteld dient te worden/

Osmose komt vrijwel alleen voor bij polyester boten of polyester zwembaden, en vrijwel nooit bij recente campers. Hoe dan ook; bij normaal gebruik heeft u dergelijk gebrek niet te verwachten bij een dergelijk jonge occasion.

BOVAG-garantie
Op grond van de BOVAG-voorwaarden moet de verkoper het gebrek te herstellen, tenzij het gebrek voor u als koper waarneembaar zou zijn geweest ten tijde van de koop. Evenmin kunt u aanspraak maken op BOVAG-garantie, wanneer er sprake blijkt van opzet, verkeerd gebruik en van buiten komende onheil.

Non-conformiteit art 7:17 BW
In het geval dat het gebrek uitgesloten is in de BOVAG-garantie, staat u als consument mogelijk een beroep op non-conformiteit open.

Terug naar verkoper
Ook voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen.

Omgekeerde bewijslast
Nu u de auto minder dan zes maanden geleden aangeschaft heeft, is het - ingevolge art 7:18 lid 2 BW - aan de verkoper te bewijzen, dat het gebrek aan het dak bij levering afwezig was.

Kosten herstel
Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen de herstelkosten - wanneer sprake is van non-conformiteit - voor rekening van de verkoper.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.