Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bord zonder fluorescerende rand met verkeersinformatie geldig?

Vraag gesteld door op 28 april 2020

Onlangs ben ik aangesproken met behorende boete door boa's omdat ik langs een verbodsbord reed. Ik deed dat bewust omdat een auto achter mij erg weinig afstand hield. Daarom reed ik ongeveer 50 meter door omdat ik wist dat daar een goede plek was om te keren.

Dit verhaal, wat echt geen smoesje is, heb ik ook verteld aan de boa's. Zij geloofden mij echter niet omdat aan het begin van de weg ongeveer een km eerder een bord stond waarop stond aangegeven dat de weg na een km was afgesloten. Ik heb dat bord die avond gewoonweg gemist.

Een dag later heb ik het opgezocht en gefotografeerd. Het is een oud geel bord zonder fluorescerende randen. De weg zelf ligt buiten de bebouwde kom en heeft geen verlichting. Mijn vraag aan u is of zo'n bord juridische waarde heeft? Ik weet uiteraard dat mijn verhaal dan nog steeds geloofd moet worden. Maar wellicht kan het helpen als ik bezwaar maak. Ik hoor graag van u.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen voor het voorbij rijden van een verbodsbord. Het betrof een oud bord. U vraagt of dit nog wel geldig is.

Het uitgangspunt is dat verkeersborden aan de wettelijke eisen moeten voldoen. Ook voor het plaatsen van borden en onderborden gelden wettelijke regels. U zou bij de Gemeente na kunnen vragen of het nog de bedoeling is dat dit bord daar staat.

Vervolgens is het zo dat de Hoge Raad heeft bepaald dat een individuele weggebruiker niet mag twijfelen aan in het verkeer geplaatste borden, tenzij door het betreffende bord een gevaarlijke situatie zou zijn ontstaan. Dit is in uw geval naar ik begrijp niet aan de orde. Als er dus een bord staat, ook al heeft u uw twijfels over de geldigheid of het doel, dan moet u het bord volgen.

U kunt bezwaar maken en de reden dat u het bord voorbijreed uitleggen. Of uw bezwaar wordt toegewezen, kan ik u echter niet vooraf zeggen.