Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete verkeersovertreding in Frankrijk

Vraag gesteld door H.H.J. Hendrikse op 30 maart 2020

Een snelheidsovertreding in nov2019 heb ik niet betaald omdat we de brief vonden bij thuiskomst in maart 2020. Moeten wij nu wachten op een aanmaning of kan ik zelf nog iets doen? Bij voorbaat dank voor Uw hulp

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft bij thuiskomst een brief aangetroffen over een verkeersovertreding in Frankrijk van november 2019. U wilt graag weten of u de aanmaning moet afwachten of dat u zelf actie moet ondernemen.

Boeteafhandeling Frankrijk

De Franse autoriteiten sturen een kennisgeving van de overtreding naar de kentekenhouder van het voertuig waarmee de overtreding is geconstateerd. De kentekenhouder kan vervolgens de bestuurder die de overtreding heeft begaan aanwijzen of bezwaar maken tegen de boete.

Verlaagde boete bij snelle betaling

Als het boetebedrag binnen 46 na ontvangst van de kennisgeving wordt voldaan, kan een lager bedrag worden betaald. Wordt na 46 dagen, maar binnen 76 dagen betaald, dan bent u het forfaitaire boetebedrag verschuldigd. Bij latere betaling dan 76 dagen na ontvangst van de kennisgeving moet het verhoogde forfaitaire boetebedrag worden betaald.

Inning door het CJIB

Als boetes voor verkeersovertredingen in het buitenland niet worden betaald, kan de bevoegde autoriteit het CJIB vragen de boete te incasseren.

Conclusie

Ik raad u aan contact op te nemen met de Franse autoriteiten. Op de website van Antai vindt u een telefoonnummer waarop u deze instantie kunt bereiken. Mogelijk kan gelet op de omstandigheden een regeling worden getroffen en kunt u incassering door het CJIB voorkomen.

Voor meer informatie over boetes uit Frankrijk verwijs ik u graag naar onze website.