Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete nav aanrijding Zwitserland

Vraag gesteld door T.W. Schild-Wahlbrinck op 18 februari 2020

In aug 2019 hebben wij op de terugreis van Italië naar huis in Basel een aanrijding gehad. De voorste auto schakelde terug ipv op, waardoor deze abrupt stil stond. De auto voor ons klapte erop en wij tikten de auto voor ons aan. Wij en de auto voor ons hadden geen door mij veroorzaakte schade. Wel moesten wij mee naar het politiebureau om daar eea af te handelen.

De communicatie was door de taalbarrière moeizaam, maar wij kregen een boete voor bumperkleven en hebben ter plaatse CHF 550,- afgerekend. Hieraan heb ik voldaan, omdat ik ook 3 kinderen achterin de auto had die helemaaal overstuur waren en ik daarom zsm weg wilde. Daarmee was de kous af dachten wij. Eind oktober kwam er echter nog een acceptgiro binnen van CHF 350,-(warnungsaberkennungs-Gebühr??). Deze was kennelijk in sept al een keer verstuurd, maar niet bij ons aangekomen en in oktober kwam hij binnen. Deze hebben wij ook voldaan.

Geen idee waar het voor was, maar we dachten dat het dan wel klaar zou zijn. Niet dus... Afgelopen week kwam een aangetekende brief binnen met opnieuw een factuur, nu van CHF 158,60. Geen idee waar deze dan voor is, maar het heeft nog steeds te maken met die aanrijding. Er staat een berekening in die mij niks zegt namelijk:

Verrechnung Depot/Kautionen -600
Bussen 250,-
Abschlussgebür 200,-
Ext Auslagen/ Verfahrenauslagen 308,60

Total Belastungen CHF 158,60

Vraag is nu:

  • waar betaal ik nu weer voor?
  • moet ik dit betalen?
  • houdt het hiermee dan wel op?

Voor bezwaar ben ik waarschijnlijk te laat, want dat moet binnen 10 dagen, ik zit met de taalbarrière en vraag me af of mijn bezwaarschrift dan wel op tijd bij de juiste persoon is. En betalen maakt het definitief, geld terug is er na betalen niet meer bij. Maar ik wil vooral weten of het hiermee dan eindelijk klaar is? Meer dan €1000,- vind ik buitenproportioneel, maar dat zal wel een verschil zijn tussen Zwitserland en Nederland. Dat ga ik niet kunnen veranderen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent betrokken geweest bij een ongeval in Zwitserland. U heeft destijds direct een bedrag betaald. Kort daarop heeft u een verzoek ontvangen om een betaling te doen. Onlangs ontving u wederom een verzoek tot betaling. U wilt graag weten of bij de boeteafhandeling de normale procedure is gevolgd. Ook wilt u graag weten waarom u het laatste bedrag moet betalen.

Boeteafhandeling Zwitserland

In Zwitserland zijn de boetebedragen hoog. Naast de hoge boetes worden ook vrijwel alle bijkomende kosten in rekening gebracht bij de overtreder.

Openbaar aanklager

In uw geval is een boete opgelegd van CHF 250,- voor de verkeersovertreding door de openbaar aanklager van Basel Stadt. Aan het vaststellen van de overtreding en het opleggen van een boete ligt een beschikking van de lokale autoriteiten ten grondslag. Voor het nemen- en uitvaardigen van deze beschikking worden kosten gemaakt die eveneens op de overtreder worden verhaald. In uw geval zijn de kosten voor het afronden van de procedure begroot op CHF 200,-. Daarnaast heeft deze instantie extra uitgaven gedaan gedurende deze procedure. Deze extra proceskosten zijn begroot op CHF 308,60. 

Politie

De politie is betrokken geweest bij het ongeval. De Kantonspolitie heeft haar kosten begroot op CHF 350,- en verhaalt deze kosten op de overtreder. 

Betaling ter plaatse

U heeft direct na het ongeval een betaling aan de plaatselijke autoriteiten gedaan. Volgens het schrijven van de openbaar aanklager heeft u een bedrag van CHF 600,- in depot gestort. De kosten van de openbaar aanklager zijn hiermee verrekend en daar is nu een tekort ontstaan van CHF 158,60.

Conclusie

De in Zwitserland gebruikelijke procedure is gevolgd. Er is gevraagd om een bedrag in depot te storten. Vervolgens heeft de openbaar aanklager een boetebedrag vastgesteld. Alle kosten die samenhangen met de verkeersovertreding worden verhaald op de overtreder. In uw geval zijn er kosten gemaakt door de openbaar aanklager en door de lokale politie die naast de boete op u worden verhaald. Het tekort zal nog door u moeten worden betaald. 

Voor meer informatie over boete afhandeling in Zwitserland verwijs ik u graag naar onze website.