Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Italië via incassobureau (NIB)

Vraag gesteld door op 16 januari 2020

Via NIB (incassobureau) hebben we in december een 2-tal verkeersboete's uit Italie ontvangen (NIVI Credit). We zijn in September 2016 (2x;  heen en terug) in een verkeersluwe zone in gereden met een huurauto in Brescia.

Inmiddels hebben we middels de  modelbrief van de ANWB bezwaar gemaakt en aangegeven dat we akkoord gaan met de boete (incl. procedure en kennisgevingskosten), maar niet met de belachelijke incasso- en rentekosten. De oorspronkelijke boete bedraagt € 92,50 en nu is de boete € 324,31. Wij hebben ook de stukken binnen gekregen en daar blijkt inderdaad dat het onze huurauto is geweest en dat in Oktober 2017 ons een aangetekend stukken hebben gestuurd (maar deze hebben we nooit opgehaald of gezien)

Het NIB gaat niet akkoord met mijn tegenvoorstel en wil een regeling (geen idee wat dat voor regeling kan zijn). Nu lees ik dat het NIB mij nooit tot betaling kan dwingen, maar zou graag willen weten wat mijn volgende stap moet zijn. Ik wil best een bedrag betalen maar niet 2 x € 324,- (buiten propotioneel). Want ik wil dit wel graag oplossen !

Concreet: wat is mijn volgende stap op basis van uw ervaringen. Ik lees namelijk veel gelijksoortige verhalen op uw site, maar  nooit hoe het afloopt en wat er vervolgens gebeurt

Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft twee verkeersovertredingen begaan in Italië. U heeft van een Nederlands incassobureau brieven ontvangen over de inning van de boetes voor deze overtredingen. Er is bewijs van (tijdige) toezending overlegd. Het incassobureau is bereid een regeling te treffen voor de hoogte van de incassokosten.

Hoogte boete
U bent niet verplicht de incassokosten te betalen. U kunt volstaan met betaling van het hoogste boetebedrag genoemd in het proces verbaal vermeerderd met de (lokale) proceskosten. Omdat het incassobureau in opdracht van de Italiaans overheid werkt, kunt u aan het incassobureau betalen. Let op, betaal alleen aan het incassobureau nadat u overeenstemming hebt bereikt met het incassobureau over de hoogte van het totaal verschuldigde bedrag. Als u zonder voorafgaande afspraak betaalt kan het incassobureau eerst de incassokosten verrekenen. Het boete bedrag blijft dan openstaan, met alle gevolgen van dien. U kunt ook het genoemde bedrag rechtstreeks aan de Italiaanse (lokale) overheid voldoen, zoals omschreven in het proces verbaal.

Inning boete in Nederland
Alleen het CJIB kan betaling van de boete afdwingen in Nederland. Na ontvangst van een opdracht van de Italiaanse overheid zal het CJIB de boete incasseren. Uiteraard moet de boete dan onherroepelijk vaststaan. Na ontvangst van een bericht van het CJIB kunt u ook hiertegen in beroep.

Verjaring overtreding
De overtreding verjaard na 5 jaar na het vaststellen van de overtreding. Als u na 5 jaar geen bericht ontvangt van de Italiaanse instantie of van het CJIB, kunt u ervan uitgaan dat de overtreding is verjaard. Na verjaring kan betaling van de boete niet meer worden afgedwongen.

Conclusie
Het incassobureau kan u niet dwingen om het boetebedrag te betalen dat kan alleen het CJIB. Als u van de boete af wilt en geen risico op aanhouding wilt lopen in Italië tot het moment van verjaring, raad ik u aan het boetebedrag vermeerderd met de lokale proceskosten te betalen aan de Italiaanse (lokale) overheid. Alternatief kunt u in overleg met het incassobureau tot een andere regeling komen.

Als het dossier wordt teruggestuurd aan de Italiaanse overheid kan besloten worden de boete via het CJIB te incasseren. In dat geval ontvangt de lokale overheid feitelijk geen betaling. Het door het CJIB geïncasseerde bedrag komt dan toe aan de Nederlandse schatkist.

Voor aanvullende informatie over boetes uit Italië verwijs ik u naar onze website.