Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Duitsland

Vraag gesteld door op 23 januari 2020

Vorige zomer ben ik staande gehouden in duitsland voor een thc test. En helaas positief getest terwijl ik 2 dagen geleden een beetje had gerookt. Ik heb de boete nog niet binnen gekregen. De boete zou in prijs verschillen adh van het percentage in het bloed. Mocht er te weinig thc in mijn bloed zitten kword de boete 'geseponeerd'.

In april ga in naar Duitsland, nu vraag ik mij af hebben ze mijn kenteken nu in het systeem staan waardoor ik sneller staande word gehouden.

Of hebben ze mijn persoonsgegevens in het systeem.

Bijvoorbeeld als ik een andere auto koop sta ik dan nog steeds in het systeem of niet.
Aangezien het een ander kenteken is. Maar wel op dezelfde naam.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

Bij een verkeerscontrole in Duitsland is vastgesteld dat u onder invloed van drug heeft deelgenomen aan het verkeer. De politie heeft u verteld dat als uit het laboratoriumonderzoek een (zeer) lage dosering blijkt, de boete geseponeerd wordt. U bent van plan om naar Duitsland te gaan. U vraagt zich af of deze staande houding is opgenomen in een systeem. Ook wilt u weten of u na dit incident een grotere kans hebt om wederom staande gehouden te worden.

Geen overtreding
Het is verboden om onder invloed van drugs deel te nemen aan het verkeer. Mogelijk blijkt dat u wel positief getest bent op een bepaalde drug, maar dat u niet onder invloed van die drug was. Dat wil zeggen dat uit het laboratoriumonderzoek blijkt dat de aanwezige hoeveelheid te laag was om van invloed te zijn. In dat geval zal de staande houding in het geheel geen invloed hebben op toekomstige deelname aan het verkeer in Duitsland.  

Rijverbod
Als blijkt dat de aanwezige hoeveelheid van de verboden stof wel zo groot is dat een boete en rijontzegging volgt, dan heeft dit pas gevolgen na bekendmaking hiervan aan u. Bovendien wordt een eventueel rijverbod pas opgelegd nadat de overtreding vast is komen te staan. U bent tot die tijd zonder beperkingen  bevoegd om in Duitsland aan het verkeer deel te nemen. Als dit uw eerste rijverbod is in de afgelopen 24 maanden heeft u tot 4 maanden na het opleggen van het rijverbod, om dit rijverbod in te laten gaan. Dit wordt de 4-Monatsfriest genoemd.

Conclusie
U hoeft voor uw geplande reis niet te vrezen om aangehouden te worden als gevolg van uw staande houding. Zelfs als de boete en het rijverbod alsnog eerdaags zou worden opgelegd, kunt u het rijverbod over 4 maanden in laten gaan. Zo lang geen rijverbod is opgelegd mag u deelnemen aan het verkeer.

Voor meer informatie over boetes uit Duitsland verwijs ik u graag naar onze website.