Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bezwaar boete te weinig afstand Duitsland

Vraag gesteld door op 2 april 2020

Ik heb deze week een "Zeugenfragebogen" ontvangen uit Duitsland, waarop vermeld staat dat ik bij een snelheid van 115km/h 21.00m afstand heb gehouden. Dit was (in mijn opvatting) een situatie waarbij iemand zijn/haar voertuig vanuit de rechter baan in de ruimte tussen mijn voorganger en mij mikte, waardoor er opeens te weinig ruimte tussen zat.

Is het mogelijk bezwaar in te dienen tegen deze boete? En klopt het dat er hoe dan ook een ingevulde (gegevens of "Zeugnis- oder Aussageverweigerungsrecht") Zeugenfragebogen teruggestuurd dient te worden?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft uit Duitsland een bekeuring gekregen wegens onvoldoende afstand houden. U heeft ook een 'Zeugenfragenbogen' ontvangen. U vraagt of u bezwaar kunt indienen en of u de 'Zeugefragenbogen' moet terugsturen.

In Duitsland is alleen degene die de auto op het moment van de overtreding bestuurde, strafbaar. Daarom heeft u een 'Zeugenfragenbogen' gekregen. U moet dit formulier terugsturen. Het formulier moet naar waarheid worden ingevuld. Dat betekent dat uw persoonsgegevens correct moeten zijn. U bent echter niet verplicht om een verklaring af te leggen.

Pas nadat u dit formulier is teruggestuurd, zal een boete worden opgelegd. Pas als dat het geval is, kunt u bezwaar maken. Ik weet alleen niet of dit in uw geval zinvol is. U moet namelijk kunnen bewijzen dat u geen verwijt valt te maken.

Meer informatie over een bekeuring uit Duitsland kunt u lezen op onze website.