Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring uit Italië

Vraag gesteld door R.J. Leendertse op 17 februari 2020

Afgelopen vrijdag lag er een bekeuring uit Ostuni in Italië in de brievenbus. Ik zou met een huurauto op 18 september 2018!! een "Unauthorised entry to a limited traffic zone" als overtreding hebben begaan. Wij zijn idd rond die periode in Puglia geweest en hadden ook een auto gehuurd bij Win Rent. Verder kan ik het niet meer nagaan of dit klopt. Moet ik deze boete nog betalen en/of kan ik er nog iets aan doen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een brief ontvangen voor een verkeersovertreding in Italië. U geeft aan dat u inderdaad rond die periode in die gemeente in Italië bent geweest en gebruik heeft gemaakt van een huurauto zoals aangegeven in de brief. U vraagt zich af of u de boete moet betalen of dat u nog rechtsmiddelen kunt aanwenden tegen deze boete.

Bezwaar tegen boete

U kunt bezwaar maken tegen de boete als u de overtreding niet hebt begaan of als u ontheffing had voor het verbod tot inrijden. Alternatief kan bezwaar worden gemaakt op een formele grond, zoals niet tijdige oplegging en bekendmaking van de boete.

U huurde in de betreffende periode auto en bent in die periode ook in de regio geweest. Voor zover bekend had u geen ontheffing voor het verbod tot inrijden. Een inhoudelijk bezwaar lijkt dan geen kans te maken.

360-dagen termijn

Volgens de Italiaanse wet moet de overtreder binnen 360-dagen na het vaststellen van de overtreding op de hoogte worden gebracht van de strafoplegging. Voor het vaststellen van de overtreding moeten de Italiaanse autoriteiten bekend zijn met de identiteit van de overtreder. Omdat u gebruik maakte van een huurauto is het lastig om na te gaan op welk moment de Italiaanse autoriteiten bekend waren met uw identiteit. Zij hebben dit eerst moeten opvragen bij de verhuurder. Uit de door u toegestuurde gegevens maak ik op dat de bekendmaking van de boeteoplegging gedateerd is op 16 januari 2020 en de identiteit van de overtreder zou bekend zijn geworden op of omstreeks 22 januari 2019.

Conclusie

Hoewel het proces verbaal dus tijdig is opgemaakt, kunt u mogelijk wel aantonen dat het proces verbaal u niet tijdig heeft bereikt (poststempel). Als u kiest om bezwaar te maken tegen de boete loopt u het risico dat het bedrag dat uiteindelijk moet worden betaald fors hoger is dan de nu opgelegde boete. Als u kiest geen bezwaar te maken, raad ik u aan de boete zo spoedig mogelijk, te betalen. U kunt dan gebruik maken van de korting op het boetebedrag, zoals in het proces verbaal vermeld.

Voor meer informatie over verkeersboetes uit Italië verwijs ik u graag naar onze website. Als u kiest om bezwaar te maken verwijs ik u graag naar het model bezwaarschrift op onze website.