Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden onder mijn auto gekregen die te licht zijn

Vraag gesteld door op 26 februari 2020

Ik heb banden onder mijn auto gekregen die te licht zijn wat gewicht van mijn bus nu moet ik bij de nieuwe APK weer nieuwe kopen
wat is redelijk om bij de garage (bovag lid ) te claimen

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft de banden van uw auto laten vervangen door een Bovag bandenbedrijf. Bij de eerst volgende APK zijn de banden afgekeurd, omdat deze het gewicht van de auto volgens voorschrift niet kunnen dragen. U wilt graag weten wat u mag verwachten van het autobedrijf.

Afkeuring APK

Het draagvermogen van autobanden is onderdeel van de APK bij bedrijfsauto’s. Door het plaatsen van banden met onvoldoende draagvermogen heeft de verkoper banden geleverd die niet geschikt waren voor het voertuig.

Verkochte banden

De banden die onder uw auto zijn geplaatst, hebben niet de eigenschappen die u mocht verwachten. U mag immers verwachten dat de nieuwe banden geschikt zijn voor uw auto. In dit geval kunt u dus vervanging van de banden eisen, omdat deze banden zogezegd non-conform zijn.

Uitzondering

Als u expliciet om deze banden gevraagd heeft of de verkoper u vooraf gewaarschuwd heeft dat deze banden niet geschikt waren voor uw auto, zult u alle kosten moeten dragen.

Conclusie

U kunt bij de verkoper vervanging van de banden eisen. Een eventueel prijsverschil met een geschikte banden-set behoort voor uw rekening te komen. Afhankelijk van het gebruik kan een gebruiksvergoeding bij u in rekening worden gebracht.

Voor meer informatie over uw rechten bij klachten na aankoop verwijs ik u graag naar onze website.