Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Annulering vakantiewoning door verhuurder

Vraag gesteld door op 5 maart 2020

Op 10/6/19 hebben we € 400,- aanbetaald voor een vakantiehuis (6 weken, 8 personen) in Spanje. Hiervoor kregen we ook een contract rechtstreeks van de eigenaar. Alles leek in orde. Deze week werd ons telefonisch meegedeeld dat er sprake is van ‘dubbelboeking’ en dat het voorschot teruggestort zou worden.

Intussen hebben vele gasten een vlieg- of busreis geboekt en aanbetaald. Een alternatief huis wordt drie keer zo duur, als het al te vinden is. Is het mogelijk om alle annuleringskosten op de verhuurder te verhalen als hij niet zorgt voor een gelijkwaardig alternatief. Kan de ANWB daarbij helpen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft op 10 juni 2019 een vakantiehuis in Spanje geboekt en aanbetaald. De boeking is nu geannuleerd wegens een dubbelboeking. De aanbetaling wordt terugbetaald. U vraagt of u alle annuleringskosten voor bus- of vliegreizen kunt verhalen op de verhuurder.

De verhuurder kan de huurovereenkomst met u niet nakomen. Naar mijn idee is de dubbelboeking een toerekenbare tekortkoming (wanprestatie) van de verhuurder. Dit betekent dat hij de extra kosten die u moet maken, moet vergoeden. Bijvoorbeeld als een alternatieve vakantiewoning duurder is of de annuleringskosten van de vlieg- of busreis, als een alternatieve vakantiewoning niet mogelijk is. U moet de verhuurder een brief sturen, waarin u hem aansprakelijk stelt voor deze kosten. Bewaart u de rekeningen; dat u extra kosten moet maken moet u namelijk bewijzen. Mogelijk zijn deze kosten gedekt onder een annuleringsverzekering. Dit kunt u nalezen in de polisvoorwaarden.

De ANWB kan u bij het verhalen van de schade niet helpen. Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u eventueel op deze verzekering een beroep doen. Ook dit staat in de polisvoorwaarden.