Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu van electrische auto's

Vraag gesteld door op 25 januari 2020

In het artikel "Het eerlijke verhaal over elektrisch rijden" van 24/1/20  wordt totaal niet ingeaan op het verwerken van al die accu's bij einde levensduur.
Dat moet toch ook meegenomen worden??
 

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De levensduur van accu’s is op dit moment een enigszins onoverzichtelijk punt, daar de meeste elektrische auto’s nog niet zo oud zijn dat de accu’s niet meer voldoende capaciteit hebben. Kijken we naar de eerste generatie Tesla Model S’en, dan hebben die doorgaans, ook na honderdduizenden kilometers nog 85 tot 95 procent van hun originele capaciteit. Ook andere elektrische auto’s laten een vergelijkbaar beperkt verval zien.
 
Als de capaciteit dan eenmaal zodanig laag is dat de accu niet meer geschikt is voor gebruik in een auto, dan zijn de batterijen zeker niet waardeloos. Je kunt ze dan gebruiken om energie op te slaan van bijvoorbeeld zonnepanelen. Door overdag die accu op te laden, kun je ’s avonds je eigen auto opladen op de energie die je zonnepanelen overdag hebben gewonnen.
 
Pas daarna zijn batterijen volledig op, maar dan hebben we het over vermoedelijk meer dan twintig jaar. Op dit moment zijn er nog nauwelijks accu’s die al gerecycled moeten worden, al zijn bedrijven gespecialiseerd in het terugwinnen van kostbare materialen in samenwerking met autofabrikanten al wel aan het onderzoeken hoe ze dit zo schoon en efficiënt mogelijk kunnen doen, daarbij strevend naar ten minste 95 procent hergebruik van de grondstoffen.