Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn rijbewijs is gestolen in het buitenland.

Vraag gesteld door EmielWilsum op 21 maart 2018

Volgens de politie (NL) mag ik niet rijden zonder rijbewijs (gestolen), mijn verzekering, Unigarant, zegt dat ik dan ook niet verzekert ben. Klopt dit en hoe kom ik dan terug uit het buitenland?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe of u met uw auto terug kan keren vanuit het buitenland, nu uw rijbewijs gestolen is. Volgens de politie in Nederland mag u niet rijden En volgens uw autoverzekeraar bent u in geval onverzekerd.

Niet rijden zonder rijbewijs
Wanneer uw rijbewijs vermist of gestolen is, mag u geen motorvoertuig besturen, totdat u een nieuw rijbewijs in ontvangst heeft genomen. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Dezelfde regels gelden in het buitenland.

Advies is om aangifte te doen en bij de plaatselijke politie navraag te doen over de mogelijke sancties die u boven het hoofd hangen, wanneer u bij controle uw rijbewijs niet kunt overleggen. Vraag ook naar het handhavingsbeleid. Maak vervolgens op grond van vorenstaande een afweging of u enig risico op een boete voor lief neemt.

Autoverzekering
Het merendeel van de verzekeraars biedt in hun polis wel dekking wanneer u over een geldig rijbewijs beschikt, maar die u door diefstal tijdelijk niet kunt overleggen.

In artikel 19 polisvoorwaarden autoverzekering Unigarant staat onder meer dat er geen dekking is, indien de verzekerde geen geldig rijbewijs heeft etc. U bent in het bezit van een geldig rijbewijs, maar kan deze alleen tijdelijk niet tonen vanwege diefstal. Ofwel, in desbetreffende situatie is er wel degelijk dekking. Zorg wel dat u een bewijs van aangifte op zak hebt.

Praktische oplossing
Doorgaans wordt desbetreffend probleem getackeld door een ander lid van het reisgezelschap dat wel zijn rijbewijs op zak heeft.

Ook zou u ervoor kunnen kiezen om een familielid, vriend(in) te vragen - al dan niet met een tweede persoon in het bezit van het geldig rijbewijs - om uw uit de brand te komen helpen. Wellicht kunt u in overleg me uw reisverzekering deze kosten kunnen claimen op grond van onvoorziene uitgaven.***

Reactie van Mari-anne:

Mijn rijbewijs is gestolen en behalve dat ik nu een boete moet betalen om een nieuw rijbewijs aan te vragen , ben ik de komende 4 weken ook nog eens niet in de gelegenheid om mijn werk als buschauffeur uit te oefenen. Is dit niet een fout in de wet? Het is toch traceerbaar dat ik een rijbewijs zou hebben, mits het niet gestolen zou zijn. Ik heb nu het gevoel dat ik als slachtoffer dubbel gestraft word.***

Reactie van Michiel Claesen:

Spoedaanvraag Nederlands rijbewijs
De aanvraagprocedure voor een nieuw rijbewijs neemt 5 werkdagen in beslag. De klant kan kiezen om tegen betaling de aanvraag sneller af te laten handelen.

Meer informatie over spoedaanvraag Nederlands rijbewijs vindt u op dewebsite van Rijksoverheid