Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling versleten twee weken na aankoop: non-conformiteit?

Vraag gesteld door Rick1909 op 10 juli 2015

Hallo,

Ik heb twee weken terug een Volvo C30 gekocht. De Volvo komt uit november 2008 en had bij aankoop 174.000 gereden. Nu begint de koppeling te slippen. Conclusie van mijn eigen garage: nieuwe koppelingsset a 800 euro. Ik wil deze kosten bij de verkoper verhalen (autohandelaar zonder Bovag, gekocht zonder garantie) op basis van non-conformiteit. Hoe sterk sta ik juridisch? Koppeling is een slijtage onderdeel, maar ik had niet verwacht dat bij deze kilometerstand dit al vervangen moet worden.

Gr Rick

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft twee weken geleden een auto gekocht en merkt nu dat de koppeling slipt.

Als u geen garantie heeft geeft de wet aan dat u als consument redelijke verachtingen mag hebben van wat u koopt. De vraag is dus of u gezien de kilometerstand en leeftijd van de auto kunt stellen dat u dit gebrek niet hoefde te verwachten. Het is immers inderdaad een slijtageonderdeel dat met deze kilometerstand versleten kan zijn.

Als koper heeft u ook een onderzoeksplicht. Heeft u bijvoorbeeld een proeftrit gemaakt? In dat geval had de klacht wellicht al kenbaar kunnen zijn en kunt u daar nu niet meer op terugkomen.

U zult de verkoper van de klacht op de hoogte moeten stellen en verzoeken deze klacht voor u op te lossen. Op onze website vindt u het stappenplan dat u hiervoor kunt volgen: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop

Indien de verkoper een deel van de kosten voor zijn rekening neemt zou dat een mooie oplossing zijn.