Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe strafbaar is reizen zonder identiteitsbewijs?

Vraag gesteld door Maximj op 26 juni 2017

Ik wilde binnenkort op vakantie naar Zwitserland/Italië maar degene met wie ik ga reizen heeft op dat moment geen paspoort ivm een visumaanvraag. We hebben nog gecheckt, maar ze kan gaan noodpaspoort aanvragen of een identiteitsbewijs laten maken. Hoe hoog zijn de straffen als je in het buitenland (Duitsland/Frankrijk/Zwitserland/Italië) betrapt wordt met alleen een rijbewijs?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

We reizen met de auto, geen vliegtuig dus.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:
U bent voornemens met een reisgenoot naar onder meer Zwitserland en Italië te reizen. Probleem is echter dat deze reisgenoot niet over een paspoort of identiteitskaart beschikt. U vraagt zich af of dit problemen oplevert.

Uw reisgenoot dient te allen tijde een geldig paspoort/identiteitskaart te kunnen tonen. Ook al is hij/zij EU-burger en betreffen het alle Schengenlanden. Dit ter voorkoming van illegale immigratie, grensoverschrijdende criminaliteit, etc.

Een rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs. Hoe hoog de boetes bedragen, of wat de mogelijke consequenties zijn per land, kan ik u niet zeggen.

Ik raad uw reisgenoot af zonder geldige legitimatie op reis te gaan, teneinde problemen te voorkomen.

 


***

 

 

 

Reactie van JvKnegsel:
Het is toegestaan naast een paspoort ook een identiteitskaart te hebben. Misschien kan nog snel even een identiteitskaart worden aangeschaft?
Info bij je gemeente.