Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

advies inzake verkeersboete rijden met aanhanger

Vraag gesteld door Pieteris op 5 april 2016

Gaarne ontvang ik een advies t.a.v. een opgelegde verkeersboete

De overtreding was: met een vtg rijden, met gevaar dat de niet deugdelijk afgedekte losse lading eraf valt.De hoogte van de boete was 379 euro

Inderdaad reed ik met een aanhangwagen zonder net. De aanhangwagen had echter een rand rondom van 37 cm en was voor slechts 15 cm gevuld met grotere puinbrokken van zo'n 10 kg. De kans dat de lading eraf valt was dus nihil .

Graag ontvang ik advies hoe ik op de meest effectieve manier in beroep kan gaan .

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen omdat u met een aanhanger reed waarvan de losse lading niet deugdelijk was afgedekt. U wilt weten of beroep zinvol is.

Volgens artikel 5.18.6 van de regeling Voertuigen geldt het volgende:

  • lading of delen daarvan moeten zodanig worden vastgezet dat deze minimaal bewegen bij bepaalde versnellings- en vertragingskrachten.
  • losse lading die niet op of aan het voertuig bevestigd kan worden, moet deugdelijk worden afgedekt indien gevaar of hinder ontstaat of kan ontstaan als gevolg van afvallende of wegwaaiende lading.

Als u in beroep gaat, zult u aan moeten tonen dat door deze manier van vervoeren geen gevaar of hinder kon ontstaan door afvallende lading. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor lading die opspringt wanneer u over een flinke drempel rijdt.

Meer lezen over bezwaar en beroep.