Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete italie....2017 ...nu Nederlands incasso bureau die die probeert te innen bij mij

Vraag gesteld door autobedrijfbcm op 2 december 2019

Ik heb in 2017 een verkeersboete gehad in italie....nooit iets van thuis gehad....nu zegt een ned incasso bureau...dat ik 267,- zo snel mogelijk moet betalen...heb de brief van jullie site via email naar hun gestuurd, zij hebben mij die brief van italie via mail terug gestuurd...staat enkel een vreemde krabbel op ....niet mijn handtekening......nu is mijn vraag...ik lees dat enkel cjib boetes kan innen .....kan dat incassobureau dit dus niet..! ?...Vr Gr Thierry ( kan ik via het CJIB de originale boet betalen..?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een boete voor een overtreding in Italië ontvangen van een incassobureau. U heeft gelezen dat alleen het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) boetes kan innen. Uw vraag is of dit klopt.

Als u een overtreding heeft begaan dan is het gevolg hiervan dat u een boete ontvangt. Kunt u aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan dan kunt u bezwaar maken. Heeft u geen gronden voor bezwaar dan zult u de boete op enig moment moeten betalen. De boete die u heeft ontvangen is inmiddels onherroepelijk. De termijn om bezwaar te maken is voorbij.

Mag het incassobureau de boete innen?
De Italiaanse instantie kan een incassobureau inschakelen om de boete te innen. Het incassobureau heeft echter geen bevoegdheid om daadwerkelijk betaling af te dwingen. Dat kan alleen het CJIB.
Mag het incassobureau incassokosten rekenen?
Nee, dat mag niet. Het incassobureau mag alleen procedurekosten, bezorgingkosten en het boetebedrag vorderen.
Wat zijn de gevolgen van niet betalen?
-het incassobureau kan betaling niet afdwingen
-de boete kan alsnog worden doorgestuurd naar het CJIB. Het CJIB kan betaling in Nederland wel afdwingen. Het bedrag kan dan mogelijk hoger zijn  ( tweemaal het hooogste bedrag dat in het proces-verbaal wordt genoemd).
-in bepaalde gevallen kan opname in het opsporingsregister volgen.
Wat kunt u doen?
Wij raden u aan om naar het incassobureau op de ontvangen brief te reageren en:
-informatie te vragen waaruit blijkt dat het oorspronkelijke proces-verbaal daadwerkelijk aangetekend met bericht van ontvangst naar u is verstuurd.
-een duidelijke specificatie van het bedrag te vragen
-aan te geven dat incassokosten niet betaald hoeven te worden.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.