Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete Italië

Vraag gesteld door op 22 december 2019

Wij kregen vrijdag een brief van een incassobureau Call2collect in de bus met daarin een verkeersboete die wij begaan zouden hebben in Italie in 2016 (!). Deze boete hebben wij echter nooit ontvangen van de Italiaanse autoriteiten, we zijn dan ook erg geschrokken, niet in de laatste plaats door het bedrag.

Ik heb op jullie site al best wat informatie over het incassobureau gevonden wat erg geholpen heeft, maar ik heb toch nog wat aanvullende vragen: Als wij van het incassobureau de originele boete toegestuurd krijgen waar we inmiddels om gevraagd hebben, kunnen we dan niet om dit incassobureau heen en rechtstreeks de boete betalen aan de Italiaanse autoriteiten?

Als we het incassobureau niet betalen, krijgen we dan automatisch van het CJIB een boete thuis gestuurd?

In de brief van het incassobureau staat een specificatie van de kosten, kunt u aangeven welke we nou echt betalen moeten?

- Overtreding
- Administratiekosten lokale overheid
- Behandelingskosten Multiservizi
- Kosten voor internationale incasso

Alvast bedankt,

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een brief ontvangen van een Nederlands incassobureau over een boete uit Italië. U heeft hierover een aantal vragen.
 

360-dagen termijn
De boete moet u binnen 360 dagen na het vaststellen van de overtreding bekend worden gemaakt. Het is aan de Italiaanse autoriteiten om dat aan te tonen. U heeft kennelijk geen post ontvangen of gezien. U heeft gevraagd om bewijs van de versturen.  Wacht u dit voor nu af. Als blijkt dat de boete niet tijdig aan u is verstuurd, is het zinvol om bezwaar te maken.

Rechtstreeks betalen aan Italië
Als u de verkeersovertreding niet betwist en wilt betalen, kunt u volstaan met het openstaande boetebedrag (het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals omschreven in het proces-verbaal. Eventuele andere kosten die het incassobureau in rekening brengt (zoals kosten dwangbevel of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen. U kunt de betaling doen aan het incassobureau. Het incassobureau handelt immers namens de Italiaanse autoriteiten. Betaalt u toch rechtsreeks aan de Italiaans autoriteiten, stuurt u dan een kopie van de betaling aan het incassobureau.
 

Invordering door CJIB
Het incassokantoor mag buitenlandse boetes innen, maar kan betaling niet afdwingen. Dat kan alleen het CJIB. Het is aan de Italiaanse autoriteiten om de boete wel of niet over te dragen aan het CJIB.  Dit gaat niet automatisch. De autoriteiten moeten de boete aan het CJIB overdragen.
 

Welke kosten betalen
Het incassobureau mag alleen procedurekosten, bezorgingkosten en het boetebedrag vorderen.

Tip: Bewaar alle correspondentie betreffende de boete goed.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.