Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vandalisme

Vraag gesteld door op 19 november 2019

Afgelopen zondag is onze auto zwaar beschadigd door een psychiatrisch patient die geweigerd werd voor nachtopvang bij het GGZ tegenover ons huis. We zijn WA verzekerd en schade vandalisme wordt niet vergoed. De dader is aangehouden. Het is een dakloos person. We hebben geen rechtsbijstand verzekering. Zoals het er nu uit ziet moeten we de reparatie zelf betalen. Het waarborgfonds geeft ook geen soelaas en het GGZ geeft niet thuis. De dader is ondertussen opgesloten. We krijgen waarschijnlijk vandaag een procesverbaal van de politie. Wat kunnen wij het beste doen, want dit voelt heel onrechtvaardig en het betreft een aanzienlijk bedrag.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft een psychiatrische patiënt schade toegebracht aan uw auto. Deze vandaal is opgepakt en opgenomen in een psychiatrische instelling. Nu uw auto louter WA-verzekerd is, vraagt u zich af hoe u deze schade kan verhalen.

Aangifte doen
Mocht u nog geen aangifte hebben gedaan bij de politie, ga dit dan alsnog doen.

Voegen in strafzaak
Wanneer de dader strafrechtelijk zal worden vervolgd voor dit vandalisme etc., dan kunt u - met de hulp van Slachtofferhulp - zich voegen in de strafzaak. Wanneer u zich heeft gevoegd in de strafzaak, dan is het essentieel, dat u opgegeven schade aan de hand van (pro forma) nota's kan onderbouwen.

Slachtofferhulp
Ook wanneer u het slachtoffer van vandalisme bent geworden kunt u terecht bij slachtofferhulp voor de financiële, emotionele en de juridische gevolgen van vandalisme.