Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Strafbaar feit

Vraag gesteld door I. Kraaijeveld op 9 december 2019

Enkele maanden geleden heb ik een zeer lichte aanrijding gehad op een parkeerplaats in Duitsland. De bestuurder was hier nergens te bekennen. Ik heb mijn naam en telefoonnummer achtergelaten.

Een aantal maanden later heb ik nu een officieel politie rapport ontvangen dat ik een strafbaar feit zou hebben gepleegd. Mocht ik de boete niet willen betalen a 900,- ex de parkeerschade van 945,- dan moet ik voorkomen ik Duitsland. De schade was niet zichtbaar aan beide voertuigen. Ik heb geen schade rapport ontvangen en geen foto’s.

Moet ik hiervoor een advocaat in de arm nemen?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een forse boete uit Duitsland ontvangen voor doorrijden na veroorzaken van (lichte) parkeerschade op een parkeerplaats in Duitsland. U vraagt zich af hoe of u nu dient te handelen.

In Duitsland wordt er streng gehandhaafd op het naleven van verkeersregels. Indien dergelijke schade wordt veroorzaakt dient men te allen tijde te wachten op terugkeer van de tegenpartij bij zijn/haar auto casu quo terstond de politie te bellen. Indien voornoemde actie wordt nagelaten, riskeert men een forse geldboete, welke per deelstaat in hoogte kan verschillen.

Wanneer u erkent verantwoordelijk te zijn voor onderhavige schade, dan wel niet kunt bewijzen dat u niet verantwoordelijk bent voor de schade, dan is bezwaar maken weinig zinvol.

Meer informatie over boetes uit Duitsland vindt u op onze website.