Schade bij wie verhalen?
Vraag gesteld door op 7 december 2019
Gisteren rond 17.00 uur is er bij de afslag van de A12 naar de A18 een grote tak op mijn auto terecht gekomen. De auto voor mij kon (voor zover ik het kan inschatten) nog net uitwijken, maar bij mij is de tak op mijn motorkap/autoruit gekomen. Ik ben gestopt bij het eerstvolgende tankstation, waar ik heb overlegd met 2 meiden, waarbij dezelfde tak ook op de auto was gevallen en schade had veroorzaakt. Zij hebben vervolgens bij jullie gemeld dat deze tak langs de snelweg lag.
Vanmorgen heb ik bij daglicht de schade goed bekeken. Er zit één grote deuk in de motorkap en daarnaast meerdere kleine deukjes en krasjes. Inmiddels heb ik contact gehad met mijn verzekeraar, maar zij hebben mij laten weten dat de schade 'waarschijnlijk niet' onder stormschade valt, omdat de windkracht lager dan 7 was (de exacte windkracht-kaart kan ik maandag bij hen opvragen).
Ik heb echter van meerdere mensen begrepen dat ik ook de wegbeheerder aansprakelijk kan stellen, aangezien deze tak een onveilige weg-situatie heeft veroorzaakt. Via 'wegbeheerders' zie ik dat de Rijkswaterstaat aansprakelijk zou zijn. Ik vraag mij af of mijn beredenering klopt en of ik (kan uitzoeken of ik) de schade kan verhalen bij de Rijkswaterstaat. Welke stappen kan ik dan het beste ondernemen?
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertU heeft een schade aan uw auto als gevolg van een tak die op uw auto is gevallen. U reed op dat moment op een weg die wordt beheerd door Rijkswaterstaat. U vraagt of u uw schade kunt verhalen.
Het uitgangspunt is dat schade voor eigen rekening is, tenzij u kunt aantonen dat een derde voor deze schade verantwoordelijk is. In dit geval zou dat de wegbeheerder zijn, dus Rijkswaterstaat.
De wegbeheerder is aansprakelijk voor gebreken aan de weg die bij normaal weggedrag een gevaar en een risico op schade opleveren voor de weggebruiker. Het gaat dan om gebreken aan het wegdek, of de weguitrusting.
In dit geval is de oorzaak een afgewaaide tak. Dat is niet een onderdeel van de weg zelf. Wel is de Gemeente of Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het onderhoud van bomen. Daarbij moet wel worden bedacht dat een boom nu eenmaal kan omwaaien en er niet van de Gemeente of Rijkswaterstaat mag worden verwacht dat alle bomen regelmatig worden geconroleerd. De zorgpicht is wel zwaarder naar mate de bomen bijvoorbeeld op een plaats staan waar kans op schade aannemelijker is. Is vervolgens bekend dat een boom ziek is of gesnoeid moet worden, dan moet daar ook wel naar worden gehandeld.
In uw geval zult u dus aan moeten tonen dat de bomen niet afddoende zijn onderhouden. Kunt u dit niet, dan komt de schade voor eigen risico tenzij u verzekerd bent. U geeft aan dat u verzekerd bent voor stormschade. De verzekeraar wijst de schade echter af. U zou nog wel bij uw verzekeraar na moeten vragen waar in de voorwaarden staat vermeld wat een storm precies inhoudt. In het algemeen kom ik echter inderdaad tegen dat er sprake is van storm bij een windkracht 7 of meer.
Deel deze pagina