Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijsverlenging

Vraag gesteld door op 28 november 2019

Bij brief van het CBR d.d. 5 juni 2019 kenmerk 73747289.03 ben ik door het CBR rijgeschikt verklaard voor een bepaalde tijd te weten 31 augustus 2020 i.v.m. oogproblemen.
Er is sprake van subnormale gezichtsscherpte bij staar in het rechteroog en maculadegeneratie in het linkeroog.
Ondertussen is mijn rechteroog aan staar succesvol geopereerd.
Kan er voor de verlenging van het rijbewijs na de goedkeuringsperiode worden volstaan met een hernieuwde oogkeuring?
En welke stappen die ik te ondernemen voor de verlenging van mijn rijbewijs?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U bent door het CBR rijgeschikt verklaard tot 31 augustus 2020 (vanwege oogproblemen). U bent intussen aan uw oog geopereerd. U vraagt zich af of voor de verlenging van uw rijbewijs (na 31 augustus 2020) alleen een oogkeuring nodig is of dat u nog andere stappen moet ondernemen.

Deze informatie vindt u op de website van het CBR.
Een auto- of motorrijbewijs is maximaal 10 jaar geldig en vanaf de 75e verjaardag maximaal 5 jaar. Afhankelijk van de gevonden oogaandoening en de eventuele progressie van de aandoening kan het CBR tot kortere termijn van geschiktheid besluiten. Na afloop van de termijn moet u opnieuw gekeurd worden door een oogarts.

Of u voor verlenging van het rijbewijs opnieuw een Gezondheidsverklaring moet invullen of dat alleen een Oogartsrapport voldoet, kan ik uit de gegevens op de website niet afleiden. U kunt dit navragen bij het CBR (tel: 088 227 77 00).
Tevens kunt dan u navragen hoeveel tijd vóór het verlopen van uw rijbewijs u e.e.a. bij aan het CBR dient in te dienen. Dit in verband met de huidige wachttijden.