Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op vakantie buitenlands kenteken

Vraag gesteld door J.M. Domburg op 25 december 2019

Ik wil in augustus op vakantie gaan naar Hongarije en omstreken. Ik heb zelf een auto maar die is niet groot genoeg. Dus mijn oom en tante bieden mij aan om hun auto te lenen voor die 3 weken. Enige probleem is dat zij in België ingeschreven staan en dus Belgische kentekens hebben. Dus hierbij mijn vraag: mag ik als Nederlander met Nederlands rijbewijs een Belgische auto rijden?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U kunt een Belgisch gekentekende auto lenen voor de vakantieperiode. U vraagt zich af of u een auto met Belgisch kenteken mag besturen tijdens uw vakantie.

Deelname aan verkeer

Om met een auto deel te nemen aan het verkeer worden eisen gesteld aan het voertuig en aan de bestuurder van het voertuig. Zo moet er ten minste een verzekering voor schade aan derden zijn geregeld, moet de auto geschikt zijn om veilig deel te nemen aan het verkeer en moet de bestuurder beschikken over een geldig rijbewijs. Ook moet het voertuig (binnen de EU) beschikken over een Europees erkend kenteken. Er bestaat dus geen wettelijk bezwaar tegen het besturen van een voertuig met een niet Nederlands kenteken.

Naheffing Motor Rijtuigen Belasting

De betreffende auto staat niet geregistreerd in Nederland, maar wordt wel door een Nederlands ingezetene gebruikt op de Nederlandse wegen. Uitgangspunt is dan dat de MRB verschuldigd raakt (art. 1 lid 6 Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992).

Geen MRB

Uit jurisprudentie volgt dat een auto niet feitelijk ter beschikking staat, zolang de eigenaar in het voertuig aanwezig is. Voor het gebruik van de auto in Nederland (voor het in- en uitpakken) kunt u uw tante of oom laten meereizen. Alternatief kunt u ontheffing aanvragen voor de MRB. Deze ontheffing geldt alleen voor kort gebruik, maximaal 14 dagen.

Gebruik buiten Nederland

Voor het gebruik van de auto in Hongarije en omstreken zie ik geen problemen, aangezien u geen ingezetene bent in een van die landen. Uiteraard gelden wel de algemene voorwaarden voor deelname aan het verkeer.