Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Non-conformiteit bij versleten remmen?

Vraag gesteld door op 23 november 2019

Vorige maand heb ik voor ongeveer 8.000 euro een Renault Megane uit 2010 gekocht met nieuwe APK, bij een BOVAG-merkdealer, zonder BOVAG garantie. Volgens de verkoper waren de remmen prima in orde. Nu, nog geen maand later, blijkt dat de remschijven zowel voor als achter beneden de voorgeschreven waarden liggen en vervangen moeten worden. Is hier sprake van non-conformiteit? Was de verkoper verplicht dit te melden?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De remschijven van uw vorige maand gekochte Renault Mégane blijken zowel voor als achter benen de voorgeschreven waarden te liggen. De auto is afgeleverd met een nieuwe APK, zonder Bovag garantie.

U vraagt of hier sprake is van non-conformiteit en of de verkoper verplicht was om dit te melden.

Non-conformiteit of wettelijke garantie
Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto. Deze moet geschikt zijn voor normaal gebruik en dat wordt wel de wettelijke garantie genoemd. Kunt u aantonen dat de auto niet voldoet aan wat is afgesproken dan kunt u van de verkoper vervanging of herstel eisen. Wat u mag vewachten is onder andere afhankelijk van:

  • de koopprijs,
  • de leeftijd,
  • de kilometerstand,
  • van wie u heeft gekocht 
  • informatie op de overeenkomst of van de verkoper

In het algemeen geldt hoe ouder en goedkoper de auto is, hoe minder u ervan mag verwachten.


Onderzoeksplicht en mededelingsplicht
Ik begrijp dat de auto verder geen onderhoudsbeurt heeft gekregen voor de aflevering. Tijdens zo'n beurt komt een dergelijk probleem wel tevoorschijn. Ook heeft u geen garantie afgesproken. Bij de koop van een gebruikte auto mag je niet zomaar verwachten dat de auto goed is. Als koper heeft u de verplichting om onderzoek te doen, zoals het maken van een proefrit, een aankoopkeuring en doorvragen bij de verkoper. U mag afgaan op dat wat de verkoper over de auto vertelt. De verkoper heeft namelijk informatieplicht. Hij moet u informeren over bestaande gebreken voor zover hij hiervan op de hoogte is of had moeten zijn.

Kunt u bijvoorbeeld aantonen dat de verkoper heeft gezegd dat de remschijven in orde waren? In dat geval kunt u zich beroepen op non-conformiteit.

APK
Bij de APK keuring worden remschijven niet gecontroleerd. Een auto wordt ook niet afgekeurd voor de APK op versleten remschijven. Om naar de remschijven te kijken, moeten de wielen worden verwijderd. Dit gebeurt niet tijdens de APK keuring. De remmen worden op een andere manier getest. Het is dus heel goed mogelijk dat de verkoper niet op de hoogte was van de versleten remschijven.

U geeft niet aan hoe u erachter bent gekomen dat de remschijven versleten zijn. Dit is iets wat bij de volgende onderhoudsbeurt tevoorschijn zou zijn gekomen. Versleten remschijven hoeven bij deze leeftijd niet ongebruikelijk te zijn en het valt dan onder gebruikelijk onderhoud. Het maakt de auto niet direct ongeschikt voor normaal gebruik.

U kunt natuurlijk altijd in gesprek gaan met de verkoper, maar niet zeker is of hij bereid zal zijn om u tegemoet te komen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.