Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

No claim en schade aan auto buiten schuld

Vraag gesteld door J. Wierink op 15 november 2019

In Italië heb ik benzine getankt die roestwater en blubber bevatte. Hierdoor kon mijn auto niet meer rijden en is door ANWB gerepatrieerd. Het pompstation heeft aangegeven verantwoordelijk te zijn en de benodigde informatie is bekend zodat de schade verhaald kan worden.


De schade is deels in Italië en voornamelijk in Nederland gerepareerd en werd betaald door mijn all-risk autoverzekering.
Nu stelt mijn verzekeringsmaatschappij (Centraal Beheer) dat deze claim gevolgen heeft voor mijn schadevrije jaren en voor de no-claimkorting tenzij de schade door het pompstation wordt terugbetaald.


Ik vind dit heel raar en heb dit nog nooit meegemaakt. Het is logisch als een schade mijn verantwoordelijkheid is dit consequenties heeft voor de schadevrije jaren. Maar een schade die, ondanks eigen zorgvuldigheid buiten schuld optreedt zou toch volledig onder de all-risk dekking moeten vallen zonder invloed op het aantal schadevrije jaren. Niet alleen ikzelf begrijp deze houding niet, maar ik heb nog niemand gesproken die het wel begreep.
Kunt u mij hierin adviseren?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In Italië heeft u benzine getankt waarin roestwater en blubber zat. Uw auto moest worden gerepatrieerd. Het tankstation heeft aangegeven verantwoordelijk te zijn en heeft de benodigde informatie gegeven voor het verhalen van de schade. Uw (allrisk) autoverzekering stelt nu dat deze schade gevolgen heeft voor uw schadevrije jaren en voor de no-claimkorting, tenzij de schade met succes wordt verhaald. U vindt dit heel raar en vraagt ons om advies.

Wat uw autoverzekeraar zegt, klopt. Het is als volgt geregeld:
Verlies van bonus of no-claim
Wanneer de eigen verzekeraar een bedrag heeft uitgekeerd gaat de bonus omlaag  en valt u terug  naar een lagere trede. De bonus wordt alleen hersteld als de volledige schade door een ander wordt vergoed. Als dat niet het geval is of maar gedeeltelijk, dan valt u terug naar een lagere trede.


Dit staat ook zo in de polisvoorwaarden. U mag wel verwachten van uw autoverzekeraar dat deze haar best doet om de schade ook echt te verhalen. Als dit lukt dan wordt de premie weer hersteld.
 
Meer informatie over verzekeringen na een aanrijding vindt u op onze website.