Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones Nederland: nieuwe regels en borden

Vraag gesteld door op 4 december 2019

Hoe herken ik milieuzones in Nederland en voor wie gelden ze eigenlijk?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten hoe u milieuzones in Nederland herkent en voor wie ze gelden.

Nieuwe regels en borden in 2020
In Nederland hebben momenteel 13 gemeenten een milieuzone voor dieselvrachtauto’s. In vier van deze steden geldt de milieuzone ook voor personen- en/of bestelauto’s die op diesel rijden ( Amsterdam, Arnhem, Rotterdam (tot 1 januari 2020) en Utrecht). De  verkeersregels en -borden verschillen echter per gemeente.  Dat is heel verwarrend.

Daarom is de wet aangepast en gaan per 1 januari 2020 in heel Nederland dezelfde regels en borden gelden voor de milieuzones voor dieselvoertuigen. De gemeenten hebben tot november 2020 de tijd om hun milieuzones hierop aan te passen.

Alleen voor (oude) diesels
De nieuwe verkeersregels voor milieuzones gelden alleen voor voertuigen die rijden op diesel. Het is aan de gemeenten om te bepalen of er een milieuzone wordt ingevoerd en voor welke soort(en) dieselvoertuigen.

Wat de nieuwe regeling inhoudt en of de zone ook geldt voor uw voertuig, kunt u nagaan op de centrale website (milieuzones.nl) onder het kopje ‘Emissieklasse’.

Brom- en snorfietsen
Milieuzones voor brom- en snorfietsen vallen niet onder de landelijke regels. Die mogen de gemeenten zelf bepalen. Zo heeft bijv. Amsterdam een milieuzone voor brom- en snorfietsen.

Antwoord
Op de centrale website (milieuzones.nl) kunt nagaan welke Nederlandse gemeenten  op dit moment een milieuzone hebben en welke regels en borden er momenteel in die gemeenten gelden.  Op deze website vindt u ook de nieuwe regels en borden die uiterlijk november 2020 door de gemeenten waar een milieuzone geldt, ingevoerd moeten zijn.

Meer informatie over milieuzones in Nederland  vindt u op anwb.nl.