Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker Spanje

Vraag gesteld door op 9 december 2019

Ik heb gehoord dat in Spanje een milieusticker verplicht is. Klopt dat?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Het klopt dat er in Spanje milieuzones zijn, en wel in Barcelona en Madrid. De regels van deze milieuzones kunnen verschillen. Het is dus verstandig u hierover vooraf te informeren.

Zona de bajas emisiones (lage emissiezone)

De steden Madrid en Barcelona hebben een milieuzone ingericht (zona de bajas emisiones; lage emissiezone). Deze zone is alleen toegankelijk met een geldige milieusticker.

De lage emissiezone geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Maar op dit moment is het onduidelijk of buitenlandse voertuigen ook een sticker moeten hebben. Ons advies is om de zone niet in te rijden om zo boetes te voorkomen. Uw auto moet namelijk wel voldoen aan de eisen die gelden om in de milieuzone te rijden.

'Area de Prioridad Residencial' (autoluwe zone)

In sommige andere steden zijn autoluwe zones ingericht om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift 'Area de prioridad residencial' (APR, zone alleen toegankelijk voor vergunninghouders). Het inrijden van een APR kan forse boetes opleveren en het is zaak goed op de borden te letten en ze niet te negeren. Boekt u in zo’n gebied een hotelkamer of andere accommodtie, informeer dan bij de accommodatieverschaffer of u een ontheffing kunt krijgen. 

Conclusie: u heeft  geen milieusticker nodig in Spanje. Maar let goed op de borden die aangeven dat u een milieuzone inrijdt.

Meer informatie over de Spaanse milieuzones kunt u lezen op onze landeninformatie.