Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kortste ANWB route versus logische route

Vraag gesteld door op 5 december 2019

Sinds 3 jaar reis ik vanuit De Bjirken 38 De Westereen naar de Javastraat 15 te Assen.
In eerste instantie reed ik de meest snelle route (werkgever zetten het aantal km op 75).
Maar afgelopen jaar heb ik een andere route ontdekt die 67 km is (is ongeveer even snel en is de meest logische route om te rijden).
De route duurt een uur.

De salarisadministratie heeft mijn kilometers op 59,5 gezet omdat zij de Kortste route van de ANWB hanteren (op de pc denk ik).
Echter, die route is een soort vogelvluchtroute, duurt 37 minuten meer (dus 1:37) en is totaal niet logisch om te rijden.

Sterker nog, de route kan ik niet op de ANWB App tevoorschijn krijgen en ook niet op TomTom, Google app etc.

Ik heb al gelezen her en der dat de Belastingdienst de meest logische route goedkeurt. Echter, de salarisadministratie houdt vast aan de kortste route volgens de ANWB planner.

NB: toen ik daar 3 jaar geleden kwam werken was Google blijkbaar nog niet overal geweest want die kortste route bestond ook toen nog niet.

Vraag/vragen:
-in hoeverre is de ANWB routeplanner bindend?
(welke jurisprudentie is er in dergelijke casussen)
-op de App van de ANWB (en de andere apps) is de kortste route niet vindbaar, dus van welke routeplanner moet een werkgever uitgaan (je hebt normaliter geen pc in de auto)
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een vraag over de route naar uw werk en de berekening van het aantal kilometers.

Het is de werkgever toegestaan zelf te kiezen of en hoe hij de kilometervergoeding van zijn werknemer vaststelt. Doorgaans staat dit in de CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling. De ANWB Routeplanner is niet bindend voor werkgevers, tenzij uw werkgever deze als bindend heeft aangegeven. Ik heb geen jurisprudentie hierover kunnen vinden. 

U zal in onderhandelingen met uw werkgever tot overeenstemming moeten komen. U kunt daarbij aanvoeren dat de verschillende routeplanners de route, zoals uw werkgever die vaststelt, niet kent. U kunt ook aangeven dat de Belastingdienst van een andere berekening uitgaat, zoals u heeft gelezen.