Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inbraak auto

Vraag gesteld door Kruijsman op 3 december 2019

Van vrijdag 15 t/m zondag 27 oktober heb ik mijn auto geparkeerd bij Aeropark1000 te Zaventem. Ik heb voor dit bedrijf gekozen omdat ik nogal wat spullen (kleding, laptop, telefoon, pasjes, tas, schoenen enz) in mijn auto achter moest laten en wilde dat deze veilig achter bleven. Op de website garanderen zij (via overkoepelend bedrijf Parkos) dat de auto op een bewaakt terrein staat wat wordt beveiligd door een persoon, camera's en een hond.

Bij terugkomst van mijn reis bleek, dat een medewerker van de parking de auto 'per ongeluk' buiten het bewaakte terrein en camera's had gezet... Er was ingebroken. Alles wat erin lag is meegenomen, tot de gevarendriehoek aan toe. Daarnaast had ik schade aan mijn auto (totaal geschatte waarde €2500,-).

De aanwezige medewerker bood direct aan dat zij het via de verzekering op zouden pakken en ik een lijst op moest stellen met vermiste spullen. Ik heb het bedrijf aansprakelijk gesteld, zij vroegen opnieuw om een lijst met de spullen en zoveel mogelijk aankoop bewijzen. Ik heb alles aangeleverd wat ik heb, maar zij twijfelen aan mijn eerlijkheid en blijven om bewijsstukken vragen. Er zijn ook spullen weg die niet vergoed kunnen worden.

Ik heb 's nachts angstaanvallen en slaap hierdoor slecht. De eigenaar van Aeropark1000 spreekt alleen Frans, de communicatie verloopt grotendeels via Parkos. Ondertussen raak ik oververmoeid en ben ik ten einde raad...

Ik heb diezelfde zondag nog aangifte gedaan in Brussel maar helaas is daar nog niets uitgekomen. Mijn autoverzekering is een WA verzekering en zowel mijn reis- als inboedelverzekering kunnen naar eigen zeggen ook niets voor mij betekenen.

Ik heb mijn lesje echt wel geleerd. Kunt u mij alstublieft van advies voorzien?
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto geparkeerd bij een vliegveld op een parkeerterrein en spullen in uw auto achtergelaten. U ging er van uit dat de auto veilig stond. Na 13 dagen kwam u terug en bleek er te zijn ingebroken. Uw spullen zijn weg en de auto is beschadigd. Uw auto  bleek buiten het parkeerterrein te hebben gestaan. U vraagt wat uw rechten zijn.

Als u uw auto op een parkeerterrein zet mag u verwachten dat uw auto ook daar wordt geplaatst. Daar betaalt u ook voor. Wordt de auto buiten het terrein geplaatst en er wordt ingebroken, dan kunt u het parkeerbedrijf hiervoor aanspreken. Zij hebben niet gedaan wat u mocht verwachten, namelijk uw auto veilig parkeren. De parkeerder is hierop als bewaarnemer aan te spreken.

Voor de schade aan de auto kunt u de parkeerder dus in principe aanspreken. Dat wordt lastiger voor de schade aan gestolen spullen. Het is niet gebruikelijk om de door u genoemde spullen in een geparkeerde auto achter te laten. Een verzekering zal deze schade normaal gesproken niet uitkeren. Ook de parkeerder kan u tegenwerpen dat u uw kostbare spullen niet op een veilige plek heeft bewaard. Het kan dus inderdaad zo zijn dat deze kosten niet worden vergoed. U geeft aan dat de verzekeraar vraagt om bewijsstukken. Dat is heel gebruikelijk.  Voor de verzekering zult u moeten bewijzen dat deze spullen inderdaad in uw auto lagen. Ook zult u aannemelijk moeten maken wat de waarde was. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk bewijs op te sturen.

Al met al is dit geen eenvoudige zaak. Daarbij komt dat het een bedrijf betreft in België. U heeft te maken met het recht dat geldt bij deze overeenkomst.