Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gepakt onder invloed op elektrische step in Duitsland

Vraag gesteld door op 2 december 2019

Afgelopen weekend ben ik gearresteerd omdat ik op zo'n kleine Lime e-step die nu overal in Duitse steden staan reed na een avondje stappen. Het ging om een zeer kort stukje voor grap van ong. 50 meter op een uitgestorven straat. Aan het eind van dit stukje ben ik staande gehouden. Ik heb moeten blazen waarop ik tot ieders verbazing ben mee werd genomen naar het bureau.

Hier werd mijn bloed afgenomen en heb ik €1000 moeten betalen voor dat ik weg mocht. Het was volgens de agenten óf het bedrag betalen óf de gevangenis is. Mijn rijbewijs is niet ingenomen. Ik heb een kopie van de bon meegekregen (Niederschrift über eine Sicherheitsleistung) waarop artikel 316 StGB staat vernoemd.

Mijn sterke vermoeden is dat mijn promillage hoger was dan 1,1. Op de ANWB-website staat dat dit tot een strafzaak leidt. De politie heeft mij niet geïnformeerd dat er nog een vervolgtraject zou zijn en gaven aan dat de € 1000 de boete was. Wat hangt mij nog boven het hoofd? Is het afwachten tot ik hierover een brief krijg of kan ik in de tussentijd nog iets doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Afgelopen bent u in Duitsland staande gehouden, omdat men vermoedde dat u onder invloed van alcohol op een e-step reed. Op het bureau is er bloed van u afgenomen en diende u een bedrag van € 1.000,- te voldoen. U vraagt zich af wat de verdere gevolgen zullen zijn.

Borgsom
De € 1.000,- die u op het bureau heeft moeten betalen betreft een zogenaamde waarborgsom. Afhankelijk van de uiteindelijke strafmaat zal u een gedeelte van de waarborgsom terug krijgen of bij moeten betalen.

Uiteindelijk zal de Duitse justitie aan de hand van de feiten en omstandigheden van het geval beoordelen welke strafmaat passend is (geldboete/tijdelijk rijverbod Duitsland). U kunt nu niets anders doen dan afwachten.

NB: Laat u mij s.v.p. te zijner tijd weten welke straf de Duitse justitie u uiteindelijk heeft opgelegd?