Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete tolvignet Hongarije

Vraag gesteld door op 27 december 2019

Op 24 augustus zijn we Hongarije binnengereden. Het was een volledige chaos en file op de weg. We zochten een plek om het tolvignet te kopen, maar door de file duurde dat even. We hadden een camper in Nederland gehuurd, maar een duitse camper met Duits kenteken waardoor de afhandeling via Duitsland loopt. Officieel mag er maximaal 60 minuten tussen binnenrijden en vignet kopen. door de file en de onduidelijkheid (en het lange wachten bij de balie voor het vignet) is dat echter niet gelukt. Ik wil bezwaar maken, maar hoe doe ik dat? Ik heb dus het aankoopbewijs met daarop het juiste kenteken. Foto is gemaakt om 15.44 uur en vignet gekocht om 17.52 uur.

Hoe kan ik het best bezwaar maken? Of is het beter de boete meteen te betalen om verhogingsellende te voorkomen (ook al is het onterecht)?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een boete gekregen voor het zonder tolvignet gebruik maken van een tolweg in Hongarije. U vraagt zich af hoe u bezwaar kunt maken, ook vraagt u zich af of het zinvol is om bezwaar te maken.

Naar onze mening is het in dit geval niet zinvol om bezwaar te maken tegen deze boete. De regel voor tolwegen is dat voordat u de weg oprijdt u een vignet moet hebben gekocht. De uitzondering op deze regel is dat er geen boete zal worden opgelegd als het vignet alsnog binnen 1 uur wordt aangekocht.  U heeft het vignet na 2 uur en 8 minuten gekocht.   

Feitelijk heeft u zonder vignet gebruik gemaakt van de tolweg en kunt u geen beroep doen op de uitzonderingsregel. De boete is dus terecht opgelegd. Ik raad u aan de boete zo spoedig mogelijk te betalen om verhogingen te voorkomen.

Als u desondanks bezwaar wenst te maken zult u de instructies van de betreffende instantie of het incassokantoor moeten opvolgen.  

Graag verwijs ik u voor meer informatie over tolwegen in Hongarije naar de website.