Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Italië

Vraag gesteld door R. Schaart op 5 december 2019

Ook ik ben ten prooi gevallen aan de Italiaanse overheid. Ik heb veel brieven gelezen van andere leden met hetzelfde probleem. Alleen een antwoord op de vraag; wat te doen als de Italiaanse overheid geen bewijs kan overleggen dat ze de boete aangetekend hebben verstuurd? Volgens incasso bureau call2 collect is het bewijs zoekgeraakt. Moet ik dan het dubbele bedrag betalen omdat ik niet binnen 60 dagen heb betaald? Ik ben nl niet in de gelegenheid gesteld op tijd te betalen.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Italië via het incassobureau Call2collect. Uit uw verhaal maak ik op dat u de boete niet eerder heeft ontvangen. U heeft om bewijs gevraagd dat de boete u aangetekend is verstuurd maar dat bewijs is zoekgeraakt.

Ons advies is alleen te betalen als u bewijs heeft ontvangen dat het proces-verbaal u destijds aangetekend is aangeboden. Nu u dit bewijs niet geleverd heeft gekregen, bent u dus niet verplicht de boete te betalen.

Mocht u om uw moverende redenen wel willen betalen, betaal  dan alleen het openstaande boetebedrag (ongeveer twee maal het hoogste bedrag genoemd in het proces-verbaal) en de (Italiaanse) procedure- en verzendkosten, zoals die staan vermeld in het proces-verbaal. Eventuele andere kosten die het incassobureau in rekening brengt (zoals gerechtelijke kosten Italië, incassokosten of translatiekosten) bent u niet verplicht te betalen.

Overigens is het incassobureau  niet bevoegd om betaling van de boete af te dwingen, ook niet in een procedure voor de rechter. Alleen het CJIB is bevoegd een boete uit een ander land van de Europese Unie (Italië) te innen.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.