Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vastgelopen motor Ford Fiesta ST-Line

Vraag gesteld door Kamp op 3 december 2019

Ik zit met het volgende: Ik heb een Ford Fiesta ST-Line uit juli 2016 en heb deze gekocht destijds onder Private Lease. Er staat nu na drie jaar nog € 8167,- open aan Ford Credit. Op 4 november j.l. liep mijn motor vast wat nogal wat is bij een 3,5 jaar oude auto. Omdat ik de onderhoudsbeurten niet bij Ford zelf heb gedaan wil Ford Splinter uit Weesp mij geen garantie geven. Ik heb de basisdingen laten doen via goedkopere garages. Nu is het volgende aan de hand: er moet volgens Ford Splinter Weesp waar ik de auto destijds kocht, een nieuwe motor in à € 7000,- of een wat goedkopere ruilmotor. Ondertussen staat er nog een restbedrag van € 8167,- aan de leasemaatschappij Ford Credit.

Ik heb mijn auto laten uitlezen en de volgende storingscodes komen daar naar boven:

  • P000A-71-6C Pcm langzame reactie Nokkenas Pos. A;
  • PoooB-71-6C-Pcm langzame reactie Nokkenas pos. B;
  • P0017-78-68 Pcm Correlatie tussen krukas en Nokkenas stand;
  • P132 B-21-6C Pcm Vulregeling Turbo prestaties.

Tegen ford Credit is gezegd dat de auto niet meer dan € 2000,- waard is, ik zou bij aanschaf tweedehands Ford Focus uit 2010 een inruilwaarde krijgen van € 3850,-.

Mijn vraag is: wat is wijsheid hierin, de ST-Line houden en afbetalen bij Ford Credit en een ruilmotor à toch zo'n € 5000,- kosten er in laten zetten, niet wetend of er binnen korte tijd weer problemen zijn met de motor of een nieuwe motor er in laten zetten maar vind ik veel geld voor een 3,5 jaar oude auto? Een andere optie is de ST-Line afbetalen à € 8167,- aan ford Credit maar dat moet dan eind december wat voor mij eigenlijk niet te doen is en dan een tweedehands auto aanschaffen? Kunt u mij hierin advies geven?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft via Private Lease een nieuwe auto in uw bezit. Na 3,5 jaar is de motor vastgelopen. Garantie wordt afgewezen omdat u de onderhoudsbeurten bij een andere garage heeft laten uitvoeren. Er staat nog een bedrag open aan de Lease maatschappij. U vraagt wat uw mogelijkheden zijn.

Private Lease en garantie

Als u een nieuwe auto aanschaft via een Lease constructie, dan zijn de voorwaarden die daaraan verbonden zijn van belang. Hierin kan worden aangegeven wat uw rechten en plichten zijn als degene die least. Ook de garantie is voorzien van voorwaarden. Hierin staat over het algemeen aangegeven hoe en bij wie u onderhoud moet laten uitvoeren. Doet u dat niet bij de voorgeschreven garage, dan kan dat gevolgen hebben voor de garantie.

De wet

Naast de garantie heeft u rechten op grond van de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te eerder u rekening moet houden met gebreken. Het gebrek moet bij de levering al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. De verkoper moet dan aantonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

In uw geval betreft het een auto van 3,5 jaar oud. Daarbij kunt u niet aangeven dat u geen gebrek hoefde te verwachten. Het moet wel duidelijk worden dat het onderdeel zelf stuk is gegaan. U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u niet zo snel na aankoop al reparatiekosten hoeft te verwachten. Het is redelijk als de verkoper (een deel van) de kosten op zich neemt. De importeur heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. De importeur is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van de importeur dit niet dekt.

Oorzaak

Ik heb de door u aangegeven storingsmeldingen laten bekijken door een van onze experts. Daarbij kwam ter sprake dat mogelijk verkeerde motorolie is gebruikt. Als dat het geval is, kunt u de garage die hiervoor verantwoordelijk is voor uw schade aanspreken. Is er geen verkeerde motorolie gebruikt, dan kunt u de verkoper/leverancier aanspreken op rond van het feit dat u niet al na 3,5 jaar deze kosten hoeft te verwachten.

Onderzoek

Al met al zal eerst duidelijk moeten worden wat de oorzaak is van het vastlopen van de motor. Pas dan weet u of u een ander kunt aanspraken en wie dat is. Voor de vraag wat u met de nog openstaande nota richting de Lease maatschappij kunt doen verwijs ik u naar de voorwaarden van het contract zelf. Deze bepalen of u de overeenkomst kunt beeïndigen.

Stappenplan

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.