Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijkende uitlijning vaste achteras van personenwagen

Vraag gesteld door op 5 december 2019

Peugeot 3008 Allure (04-2018)
I.v.m. overmatige slijtage van mijn rechterachterband, heb ik de uitlijning van de auto door mijn bandenfirma laten controleren.
Nu blijkt bij de uitlijncontrole van de achterwielen, dat het rechter achterwiel een afwijking heeft die buiten de fabrieksspecificaties valt. Geen grote afwijking, maar dat kan de snellere slijtage van de re. achterband wel verklaren. De auto heeft echter een vaste achteras, waardoor correctie niet mogelijk is en er dus een afwijking in de achteras zelf moet zitten.
Ook bij de beurt begin dit jaar werd de iets hogere slijtage van de band t.o.v. de andere banden al vastgesteld, maar is daar verder door de dealer niets mee gedaan.
De auto is nooit betrokken geweest bij een aanrijding en er is ook anderszins naar mijn weten geen impact geweest die dit kan verklaren. De bandenspanning is steeds correct geweest en wordt zeer regelmatig gecontroleerd.
Aangezien deze auto nog in de garantieperiode zit, vraag ik me af of ik hiervoor een garantieclaim kan indienen.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft de uitlijning van uw auto laten controleren vanwege overmatige slijtage van uw rechter achterband. Daaruit is gebleken dat het rechter achterwiel een afwijking heeft die buiten de fabrieksspecificaties valt. Hoewel een hogere slijtage van de achterband is geconstateerd, wil de dealer niets doen. U vraagt of u een beroep kunt doen op garantie.

U kunt een beroep op de garantie doen om het de afwijking aan het rechter achterwiel te verhelpen. De afwijking, waarschijnlijk van de achteras, valt buiten de fabrieksgarantie en daarmee is de achteras niet deugdelijk. Wanneer echter de afwijking te wijten is aan een externe oorzaak, bijvoorbeeld een aanrijding, dan vervalt uw beroep  op garantie.

Nu de afwijking buiten de fabrieksspecificaties valt, kunt u ook een beroep doen op non-conformiteit. U heeft namelijk recht op een auto die voldoet aan uw redelijke verwachtingen die u op grond van de koopovereenkomst mocht hebben, dit is het conformiteitsvereiste (van artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek. U mocht verwachten dat de auto op zijn minst aan de fabrieksspecificaties voldoet.

Wanneer de auto niet voldoet aan uw redelijke verwachtingen kunt u van de verkoper kosteloze reparatie of vervanging eisen. Als koper moet u bewijzen dat  het achterwiel een afwijking heeft en dat u dat niet hoefde te verwachten. Is de afwijking binnen 6 maanden na levering opgetreden, dan moet de verkoper bewijzen dat de afwijking toen niet aanwezig was of dat die ontstaan is door een externe oorzaak of gewone slijtage.

U kunt meer lezen over uw rechten na aankoop op onze website. U vindt daar ook een stappenplan.