Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid aanrijding auto-fiets

Vraag gesteld door op 2 januari 2020

Onlangs ben ik (fietser) aangereden door een auto. De auto heeft schade. Wie is hier aansprakelijk voor, wie moet dit betalen? Ik reed zonder verlichting en bovendien reed ik op de rijbaan. Op internet lees ik dat de automobilist altijd deels (een percentage) aansprakelijk blijft. Klopt dit? Hoe bereken ik dit?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over de verdeling van de aansprakelijkheid bij een ongeval tussen een fietser en een motorvoertuig.

Het klopt dat het voor een automobilist lastig is om 100% van zijn schade vergoed te krijgen van een fietser. Dat de automobilist altijd deels aansprakelijk is, geldt alleen in het geval dat de fietser schade claimt van de automobilist.

Schade automobilist
In het geval dat de automobilist schade heeft en deze probeert te verhalen op een fietser dan gelden de normale aansprakelijkheidsregels. De automobilist moet eerst bewijzen dat de fietser schuld heeft aan de schade. Vervolgens moet worden gekeken in hoeverre sprake is van eigen schuld van de automobilist. Als de automobilist zijn schade 100% vergoed wil krijgen dan moet hij bewijzen dat er voor hem een overmacht situatie bestond waarbij hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Dat is lastig te bewijzen, omdat een automobilist altijd rekening moet houden met onverwachte fouten van zwakkere verkeersdeelnemers.

Als de fietser jonger is dan 14 jaar dan kan de automobilist zijn schade alleen verhalen op de ouders van deze minderjarige. Hiervoor gelden de normale aansprakelijkheidsregels zoals hiervoor omschreven. Ook in dit geval is het lastig voor de automobilist om alle schade vergoed te krijgen.

Schade fietser
In geval de fietser schade heeft geldt een andere regeling. Voor meer informatie over aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen fietser en automobilist, verwijs ik u graag naar onze website.

Conclusie
Voor de verdeling van de aansprakelijkheid wordt gekeken naar de mate van schuld en wordt een billijkheidscorrectie toegepast. Voor de automobilist is het erg lastig om 100% van de schade te verhalen op de fietser.