Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding in de wasstraat

Vraag gesteld door K. Dik op 30 december 2019

Op vrijdag 16 december 2019 hebben we in de auto van mijn vader een rondritje gemaakt
Ik heb gereden en hij was de passagier. Hij wilde de auto graag gewassen hebben en zijn naar de wasstraat gereden. De auto is een VW up automaat.


Tijdens de wasbeurt heb ik de motor laten draaien in de stand neutraal. Bij het uitrijden kregen we groen licht en wilde de auto in de D stand zetten om uit te rijden, dit lukte echter niet en door de motor uit te zetten en opnieuw te starten probeerde ik nog met de auto weg te rijden.


Kort daarop kwam de volgende auto en aan en drukte op de claxon maar was het al te laat en werd door de aandrijving van de wasstraat tegen onze auto gedrukt en kort daarop werd de band gestopt. Hier bij is een kleine  schade aan  de voorbumper van de andere auto is ontstaan.


Volgens die bestuurder ben ik aansprakelijk maar ik vind dat ik niets verkeerds heb gedaan, ook de wasstraat vind dat zij geen aansprakelijkheid hebben omdat ik niet weg reed.


We hebben telefoonnummers uitgewisseld en heb een paar keer een telefoontje van de wasstraat gemist en kreeg later een Whatsapp dat zij niet aansprakelijk waren en dat ik er maar met de andere bestuurder uit moest zien te komen. Die vond mij schuldig maar toen ik hem vertelde dat ik me niet schuldig voelde werd hij boos en zei dat hij de wasstraat zou bellen. Later belde hij me terug dat de wasstraat tegen hem had gezegd dat hij de schade herstel rekening maar moet inleveren bij de wasstraat en dat zij de schade weer op mij zouden verhalen.


Mijn vraag is dan ook, kan dit zomaar, Vragen die ik hier bij me opkomen zijn?
•   Vreemd dat de band niet stopt zodat twee auto’s elkaar kunnen raken
•   Vreemd dat de wasstraat niet verzekerd is voor dit soort bedrijfsschade
•   Ik heb niets gedaan, de andere auto is bij mij achterop gereden
•   De andere bestuurder had ook kunnen remmen ipv claxoneren
•   Als de wasstraat aangeeft dat het op eigen risico is, geldt dat ook voor de andere bestuurder.
•   Dat de wasstraat de andere bestuurder de schade vergoed en op mij verhaald , klinkt als een schuldbekentenis van de wasstraat.
•   Ze hebben alleen een telefoon nummer van me, ben ik voor hun wel te trasseren?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert
U bent betrokken geweest bij ongeval door het niet wegrijden uit de wasstraat. U vraagt zich af wie aansprakelijk is voor de schade.

Aansprakelijkheid wasstraat
De wasstraathouder is verantwoordelijk voor de autowas-installatie. Zolang de partijen die gebruik maken van de wasstraat de instructies opvolgen, is de wasstraat-houder aansprakelijk voor schade die ontstaat door het gebruik van de installatie. Uit uw verhaal maak ik op dat de ‘andere’ automobilist nog gekoppeld was aan de autowasstraat. In dat geval kon deze partij geen invloed op het voertuig uitoefenen. In dit geval heeft deze auto geen schade veroorzaakt.  Ook heeft de wasstraat geen schade veroorzaakt aan dat voertuig.

Aansprakelijkheid Volkswagen Up
U bent tegen de instructie van de wasstraathouder in, niet tijdig weggereden. Door dit nalaten is schade aan het andere voertuig ontstaan. Als u tijdig was weggereden had het andere voertuig geen schade gehad. De door u genoemde rechtvaardigings- en schulduitsluitingsgronden kunnen naar mijn mening niet slagen. Er wordt van een bestuurder verwacht dat hij de werking van het voertuig voldoende kent en het voertuig in voldoende mate kan beheersen.  

Conclusie
Ik raad u aan de formele aansprakelijkheidsstelling af te wachten en deze dan aan te melden bij uw verzekeraar. Als naar het oordeel van de verzekeraar de aansprakelijkheid bij de Volkswagen Up ligt kunt u dan besluiten de schade zelf te vergoeden of door de verzekeraar te laten betalen. Dit laatste heeft gevolgen voor de no-claimkorting.