Aangereden worden stilstaand voertuig
Vraag gesteld door T. Bremmers op 31 oktober 2019
Ik rijd achteruit m’n oprit af; sta schuin op de straat, stil, en ben bezig "te schakelen", om daarna weg te rijden.
Op het moment dat ik achteruit reed, was er geen overig verkeer; er komt een auto aanrijden op het moment dat ik aan het schakelen ben. Deze auto raakt botst tegen mij aan.
Wie is aansprakelijk, en voor welk deel?
Maakt het iets uit of iets in de Wegenverkeerswet is geregeld, of "praktijk is tussen verzekeraars"?
Antwoord van Lisette
ANWB ExpertU bent aangereden. U kwam uit uw uitrit, stond schuin op de weg te schakelen om daarna weg te rijden. Bij het schakelen bent u aangereden door een andere auto. U wilt weten wie aansprakelijk is en voor welk deel.
In dit soort situaties komt het voor wat de aansprakelijkheid betreft vaak aan een gedeelde aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat u een deel van uw schade zelf moet betalen. U was bezig met een 'bijzondere manoeuvre' (artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, RVV). Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, moeten het overige verkeer voor laten gaan. Aan de andere kant, de auto die tegen uw auto botste had u wellicht kunnen zien en kunnen stoppen of zijn snelheid kunnen aanpassen.
Het komt dus aan op de specifieke omstandigheden van het geval. Hoe lang stond u schuin op de weg, wat was de snelheid van de andere auto, hoe was de weerssituatie en de wegsituatie, kon de bestuurder u (tijdig) zien?
Wanneer een een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, al dan niet bij uw autoverzekering, kunt u de zaak bij hen in behandeling geven.
Meer informatie over aansprakelijkheid na een aanrijding kunt u lezen op onze website.
Deel deze pagina