Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verplichte keuring toercaravan bij RCN

Vraag gesteld door J. Hazebroek op 11 oktober 2019

Al bijna 20 jaar huur ik een seizoen-en winterstallings plek bij RCN Het Grote Bos in Doorn. Afgelopen maart kregen wij een brief bij het begin van het seizoen dat de toercaravans, net als de stacaravans en huizen verplicht gekeurd moesten worden. In het verdere verloop van het seizoen is door de RCN geen aandacht meer aan besteed. Tot wij een dag of 10 geleden een brief kregen via de email over het volgend seizoen (2020). Ze brengen daar ook erbij een ABC boekje uit. Wat er in staat, wat je wel en niet mag doen op hun vakantiepark (camping). Er stond toen in dat de toercaravans in 2019 niet gekeurd hoeven te worden. Maar er werd aangeraden om dat wel te doen op vrijwillige basis in verband met de veiligheid, met daarbij een bedrijf die de keuringen konden doen voor een vastgestelde prijs. Ik ben afgelopen weekend de spullen gaan afbreken en alles in de toercaravan gezet. Dus de toercaravan staat rijklaar. Afgelopen maandag kreeg ik tot met verbazing weer een email toegestuurd dat er een fout was gemaakt in het ABC-boekje dat er toch een verplichte keuring in 2019 plaats moet vinden en wel voordat hij naar de winterstallingsplek gaat. Ze gaven als redenen op dat er een fout was gemaakt bij de samenstelling van het eerste ABC-boekje en daarom een nieuwe versie uit moest komen. Geen keuringsbewijs, dan werd de inschrijving voor het seizoen 2020 niet verder behandeld door de RCN Het Grote Bos. Ik heb daarop gelijk naar het RCN Het Grote Bos gebeld, dat deze communicatie zeer warrig overkomt naar de gasten toe. Als antwoordt kreeg ik te horen van de receptie, als ik er niet mee eens was moest ik maar een email sturen naar Anneke Kuiper-Speckmann. Dus ik heb een email gestuurd naar de desbetreffende persoon. Tot op heden nog geen antwoord gekregen van de des betreffende persoon. Deze vakantiepark is een ANWB goedgekeurde camping. Is met de ANWB overleg geweest dat deze keuring verplicht moet plaats vinden worden voordat je recht hebt om op het vakantiepark mag gaan staan. Ik heb gisteren met één van jullie medewerkers gesproken en deze persoon vertelde mij dat het vrijwillig was deze keuring. Wat hij op zijn beeldscherm zag staan. Mag een vakantiepark (camping) zonder medeweten van jullie deze regels in voeren. Kunt u dat met mij kortsluiten, dan weet ik wat ik kan zeggen naar het RCN Het Grote Bos. En heeft u nog meer van uw leden deze klacht gehad over de RCN.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft van de door de ANWB erkende camping bericht gekregen dat u uw toercaravan moet laten keuren in verband met de veiligheid. Laat u uw caravan niet keuren, dan kunt u geen gebruik maken van uw seizoensplaats en winterstalling. U vraagt of de camping de regels zonder  medeweten van de ANWB heeft mogen wijzigen.

De camping mag zonder meeweten van de ANWB bepalen dat toercaravans in verband met de veiligheid moeten worden gekeurd. De (huis)regels van een camping zijn geen onderdeel van de inspectie. Campings worden door de ANWB-campinginspecteurs beoordeeld op vijf hoofdonderdelen: sanitair, terrein, zwemmen, recreatie en winkels & horeca.

Ik ben het met u eens dat de communicatie over het al dan niet verplicht laten keuren, warrig is geweest. Maar, wanneer u uw seizoenplaats en winterstalling wilt behouden, zal u toch aan de eis van keuring moeten voldoen. Hoe vervelend het ook is, nu uw toercaravan rijklaar is en alle kampeerspullen zijn ingepakt. Het is ook voor uw veiligheid dat de keuring verplicht is.

Ik raad u aan af te wachten wat het antwoord is van de parkmanager. Misschien kunt u met haar tot een oplossing komen. Mocht u het niet eens worden, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie