Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadevrije jaren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 oktober 2019

Ik overweeg de tenaamstelling van mijn auto te wijzigen op de naam van mijn echtgenote. Welke gevolgen heeft dit voor het aantal schadevrije jaren? Enige jaren terug had zij zelf nog een auto en heeft zojuist haar rijbewijs verlengd gekregen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent voornemens om uw auto op naam van uw echtgenote te zetten. U vraagt zich af wat de gevolgen zijn ten aanzien van de opgebouwde schadevrije jaren.
 
Drie opties
1. Bij vele verzekeraars is het mogelijk om, als echtgenoten ingeschreven op hetzelfde adres, de auto op naam van uw echtgenote te registreren en de autoverzekering op uw naam te houden.
 
2. Wanneer u besluit uw auto op naam van uw echtgenote te zetten evenals de autoverzekering, dan kan uw echtgenote de door u opgebouwde schadevrije jaren overnemen middels een afstandsverklaring.
 
3. Wanneer uw echtgenote minder dan drie jaar geleden een autoverzekering op haar naam heeft gehad, dan kan zij ook er ook voor kiezen, de destijds opgebouwde schadevrije jaren in te zetten. Schadevrije jaren vervallen immers drie jaar na beëindiging van enige autoverzekering.