Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Proces-verbaal

Vraag gesteld door S. Oglakçi op 9 oktober 2019

Ik heb geparkeerd op een betaalde parkeervak. Ik heb de ticket betaalt maar, vergeten voor mijn ruit te zetten waardoor ik een boete heb gekregen. Is dit boete terecht of onterecht. Ik heb betaalbewijs.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft uw auto op een betaald parkeervak neergezet zonder het ticket achter te laten achter de voorruit. Hiervoor heeft u een boete gekregen. Nu vraagt u zich af of u met het betaalkaartje bezwaar kunt maken.

Parkeerbon ( naheffingsaanslag parkeren)De naheffingsaanslag (parkeerbon) krijg je van de betreffende gemeente. Ben je het daarmee niet eens, volg dan de onderstaande stappen.

Let op! Het is ook mogelijk om een parkeerboete te krijgen in de vorm van een Wet Mulder boete, bijvoorbeeld als je hebt geparkeerd op een plaats waar dat verboden is. In dat geval staat dus op de beschikking de grote M. Volg dan de stappen onder punt A.  

Stap 1
Schrijf een bezwaarschrift
Bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag doet u bij de gemeente die de naheffing heeft opgelegd. Bezwaar maken kan schriftelijk. In sommige gemeenten kan het ook digitaal. Je moet uiterlijk zes weken na dagtekening van de parkeerbon het bezwaar indienen. Op de naheffingsaanslag staat aangegeven waar je het bezwaar naartoe moet sturen. Vermeld in elk geval de volgende gegevens in  het bezwaarschrift: de dagtekening (de datum waarop u de brief schrijft), het aanslagnummer van de boete, het kenteken van de auto  en de reden van uw bezwaar. Heeft u een betaalbewijs of andere documenten die uw bezwaar kunnen ondersteunen, stuur die dan mee.

Modelbrief bezwaar naheffingsaanslag parkeerbelasting

Stap 2
Het bezwaar is afgewezen, in beroep bij de rechter
Beroep indienen is mogelijk binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak op het bezwaarschrift. Stuur het beroep naar het gerechtshof. De adresgegevens en vereisten voor indienen van het beroep staan in de uitspraak. 

Er zijn uitspraken bekend waar de parkeerder in het ongelijk is gesteld. De reden is dat je ook moet aantonen dat er parkeerbelasting is betaald door het ticket achter de voorruit  te leggen. Zoniet dan voldoe je niet aan de voorwaarden.