Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe bestelde camper eerder betalen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 september 2019

Ik heb een nieuwe camper gekocht. Ik hoef geen aanbetaling te doen. Levering april 2020. Belasting-technisch gezien is het gunstiger als ik de camper dec. 2019 betaal, maar welk risico loop ik dan als het bedrijf onverhoopt failliet gaat? Is een aantoonbaar betaalde factuur dan voldoende om er zeker van te zijn dat de nog te leveren camper van ons is en niet van het bedrijf?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

 

U heeft een nieuwe camper gekocht. Levering is in april 2020. Het is voor u fiscaal gunstiger de koopprijs dit jaar te betalen. U wilt weten welk risico u loopt.

Het is niet verstandig een product vóór de feitelijke aflevering te betalen. Als u dat wel doet, dan loopt u het risico dat u het geld -bij faillissement van de verkoper- kwijt bent.

De eigendom van de camper gaat pas op de koper over na levering (en betaling) van de camper. Bij faillissement van de verkoper vóór aflevering, is de camper nog eigendom van de verkoper en valt dan in de boedel. Ook de door u betaalde koopprijs valt dan in de boedel. De koopprijs is weliswaar onverschuldigd betaald, dus u heeft wel een vordering op de boedel. Maar de kans dat u het bedrag terugkrijgt is niet groot, omdat u moet aansluiten in de rij van de overige ‘gewone’  schuldenaren. Zo gaan de Belastingdienst en hypotheekverstrekker voor op de gewone schuldenaren.

Wij adviseren bij koop gelijk over te steken. Meer over 'betalen bij koop' vindt u op onze website.