Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik liegen of fantaseren?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 september 2019

De kentekenhouder is verplicht om binnen twee weken na ontvangst van de bekeuring de gegevens van de bestuurder ten tijde van de overtreding te verstrekken. Laat de kentekenhouder dit na, dan riskeert hij een boete van maximaal € 5.000.

Aldus uw site. Nu heb ik deze verplichting gekregen. Ik weet echter niet meer wie er reed: mijn vrouw of ik. heb frontale foto opgevraagd (had er al een van achteren). Geen. Ben ik nu gedwongen om maar iets te verzinnen? Ik heb de Oostenrijkse autoriteiten dit dilemma voorgelegd en gezegd dat ik meteen betaal als ze me een rekeningnummer verstrekken. Ben ik tot het onmogelijke gehouden?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U bent in Oostenrijk geweest en krijgt achteraf een boete. U dient op te geven wie de bestuurder was ten tijde van het begaan van de overtreding. U weet niet meer of uw vrouw of uzelf reed. U wilt weten wat u dan dient in te vullen.

Ik vermoed dat het hier gaat om een Anonymverfügung. Dat is een boete die wordt opgelegd aan de kentekenhouder. De kentekenhouder kan deze boete zelf betalen of hij kan dit door de bestuurder laten betalen. Een Anonymverfügung moet binnen 4 weken betaald worden. Betaling kan met een bankoverschrijving ( vergeet niet het identificatienummer te vermelden). Deze administratieve zaak is na betaling afgehandeld. Als niet op tijd wordt betaald van volgt de ‘gewone’ procedure. Indien u dus echt niet meer weet wie er reed dan raden wij aan om de kentekenhouder als bestuurder aan te houden.

Meer informatie over Oostenrijkse boetes vindt u op onze website.