Juist handelen bij ingehaald worden
Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 september 2019
Precies op de overgang van 50 naar 80 km begint een achteropkomende auto mij in te halen. Op dat zelfde moment geef ik gas met mijn auto omdat ik 80 km mag rijden. Is dit toegestaan? Of moet ik eerst de inhalende auto voorbij laten gaan en dan pas snelheid vermeerderen?
Er kwam geen auto aan uit de tegenovergestelde rijrichting, de weg was vrij.
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertTerwijl u werd ingehaald vermeerderde u snelheid omdat u vanaf dat punt harder mocht rijden. U vraagt of dit is toegestaan.
Niet elke specifieke gedraging is geregeld in de wet. Wel is er een algemene regel in de wegenverkeerswet waarin wordt aangegeven dat iedereen zich zo moet gedragen dat alle overige weggebruikers veilig de weg kunnen gebruiken. Daar kunnen een heleboel gedragingen onder vallen.
Als iemand al een inhaalmanouevre is gestart, dan is het goed om diegene de inhaalmanouevre te laten afmaken voor u harder gaat rijden. De omstandigheden ter plaatse spelen hier ook een rol. Is het bijvoorbeeld een tweebaansweg, met kans op tegenliggers, dan is des te meer het van belang dat de inhalende auto veilig zijn manouevre kan afmaken. Vermeerdert u op dat moment snelheid, dan kan dat worden gezien als hinderen. Door uw gedraging hindert u de inhalende auto om zo snel mogelijk weer rechts gaan rijden.
Als 80 km wordt aangegeven, dan is dat geen verplichte snelheid. U hoeft dus niet direct uw snelheid te verhogen. Dat kan ook als de inhalende auto, die immers al bezig was met het verhogen van zijn snelheid, u heeft ingehaald.
Wat u deed was dus op zich niet letterlijk verboden, maar kan wel worden gezien als een onveilige gedraging. In dat geval kan een boete volgen op grond van art 5 van de Wegenverkeerswet.
Deel deze pagina