Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is garage verantwoordelijk bij diefstal?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 oktober 2019

Ik heb mijn kampeerbusje ter reparatie afgeleverd bij een reparatiebedrijf op een industrieterrein. Door onverwachte drukte werd het werk een paar dagen uitgesteld, en hebben zij de auto binnen hun hek geparkeerd; daarbij niet gezien dat niet alle portieren op slot zaten. Op een nacht werd er ingebroken (volgens hun eigen zeggen is het hek vrij gemakkelijk te forceren) en werd een zonnepaneel van het dak gesloopt, en uit het interieur werd alles van waarde weggenomen c.q. met geweld verwijderd. Meer dan € 3000 schade.
De garage had geen camera-toezicht of ander beveiliging "omdat daar nooit iets gebeurde".
Mijn ANWB-camperverzekering keert lang niet alle schade uit i.v.m. dagwaarde.
Volgens de garagist ben ik zelf verantwoordelijk voor alle schade. Klopt dat?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een kampeerbusje ter reparatie aangeboden. Het busje is binnen de hekken geparkeerd, maar de deuren zaten niet op slot. Nu is er ingebroken en heeft u veel schade. U vraagt of u het reparatiebedrijf kunt aanspreken.

Als u uw auto bij het reparatiebedrijf neerzet, dan mag u verwachten dat dit bedrijf goed voor uw auto zorgt en deze op een zo veilige manier parkeert. Er kan natuurlijk helaas altijd worden ingebroken, maar het inbreken moet in ieder geval zo moeilijk mogelijk worden gemaakt.

Voor de schade aan de buitenkant is het vooral de vraag of er eenvoudig een beter alternatief voorhanden was dan het buiten parkeren. Is dat niet het geval, dan is het parkeren binnen het hek de beste optie geweest. Wordt er dan toch ingebroken, dan is het bedrijf niet direct aansprakelijk.

Voor het niet afsluiten van de deuren is het bedrijf wel aan te spreken. Het niet afsluiten van de deuren is zeer onzorgvuldig en iets wat u het bedrijf zeker kunt verwijten. Voor de schade aan het interieur en eventuele diefstal van zaken uit de auto kunt u het bedrijf dan ook aanspreken.

Wellicht heeft u een rechtsbijstandsverzekering. In dat geval kunt u deze verzekering inschakelen.