Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting Audi A4 Quattro gebroken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 oktober 2019

Nov 2018 deze auto gekocht bij Carnext (90.000 km). Half jaar garantie. Ha 10 maanden (113.000 km) breek de distributieketting. Wie is aansprakelijk voor de hoge kosten van enkele duizenden euro's? Lokale garagebedrijf verwijst naar Carnext (want binnen 1 jaar mag dit niet gebeuren) en Carnext verwijst naar importeur, maar gaf me weinig kans. ANWB en lokale garage geven aan dat dit aan de lopende band gebeurt.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieketting van uw Audi A4 Quattro (2013/113.000 km) is gebroken met alle gevolgen van dien. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Distributieriem
Bij normaal gebruik en voorgeschreven onderhoud van de auto mag u verwachten dat de dustrubutieketting zeker het dubbele aantal kilometers zou dienen mee te gaan dan de huidige tellerstand.

Non-conformiteit (art 7:17 BW)
Nu de ketting ondeugdelijk blijkt, betekent dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper
Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper (Carnext) in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen. Op grond van art 7:21 lid 2 BW komen deze herstelkosten voor rekening van uw verkoper.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze in indien uw verkoper weigert de reparatiekosten voor zijn rekening te nemen.

Geschillencommissie
Geschillen met een bij de BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.