Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bubgeldbescheid mit Fahrverbot Baden-Wüttemberg

Vraag gesteld door op 22 oktober 2019

Ik heb gebeld en zij willen dat ik het rijbewijs opstuur? Maar mag dit wel? Ik lees dat dit van de Ned. Staat is , tevens ben ik verplicht het in ned. in bezit te houden. Daarnaast vraag ik me af wat de consequenties zijn van aansprakelijkheid indien het rijbewijs tijdens het opsturen zoek raakt, ook al is het aangetekend? Had het district niet akkoord moeten gaan met opsturen van een kopie?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over het opsturen van uw rijbewijs naar Duitsland in verband met een rijontzegging.

U mag uw rijbewijs opsturen naar Duitsland. Doet u dat wel aangetekend.

Mocht het rijbewijs kwijtraken tijdens het verzenden dan is alleen het postbedrijf daarvoor aan te spreken. De Duitse instantie mag uw rijbewijs opvragen om hiermee uw rijverbod in gang te zetten. Zij hoeven niet akkoord te gaan met een kopie van uw rijbewijs. U kunt uiteraard ook het rijbewijs zelf brengen naar de instantie.

Uw rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland. U hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op uw rijbewijs. Soms gaat het rijverbod in op de dag dat u het verbod laat aantekenen. In andere gevallen gaat het verbod in op de dag erna. U kunt dit navragen bij de instantie waar u het verbod laat aantekenen. Laat u het verbod helemaal niet aantekenen op uw rijbewijs, dan kunt u een hogere boete krijgen en als u toch rijdt in Duitsland kan het rijbewijs in beslag worden genomen.

Voor verdere informatie over hoe te handelen bij een rijverbod verwijzen wij u naar de betreffende instantie. Contactgegevens staan op de brief.