Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volgens mij onterechte parkeerboete Denemarken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 augustus 2019

Ik ben onderweg met familie vanuit Zweden terug naar Nederland. Gisteren maakten we een tussenstop in Kopenhagen en parkeerden we de auto in een parkeergarage van Europark. Bij het inrijden viel mij op dat ik niet door een slagboom hoefde of op een knop te drukken voor een parkeerkaartje. Mijn eerste gedachte was dat het kenteken gescand zou worden en aan de hand daarvan berekend hoe lang we parkeerden. Voor de zekerheid liepen we langs het betaalautomaat want je weet het maar nooit. Er was geen info bij het automaat en als ik op de knopjes drukte vroeg hij om mijn betaalpas in te voeren. Dit deed ik niet omdat ik bang was dat ik daarmee het parkeren zou beëindigen aangezien dat in Nederland vaak zo werkt. Ik ben gewend om bij terugkomst in de garage mijn betaalpas in te voeren en het kenteken en dan dus te betalen voor hoelang ik heb gestaan.  
Met deze gedachte zijn we Kopenhagen in gegaan. Echter bij terugkomst in de garage lag er een bonnetje achter de ruitenwisser. Boete van over de 100 euro. Toen waren we toch wel heel erg boos en teleurgesteld want we hadden er zo goed over nagedacht. Schijnt dus dat ik mijn pas in had moeten voeren en dan vooruit betalen voor het aantal uren dat je wil staan. Ik kon wel door de grond zakken.
Nu heb ik wel vaker gehoord dat in zulke situaties, waarin ik dus niet bewust ben van het feit dat ik in overtreding ben, er andere oplossingen zijn. Zodat in ieder geval niet de gehele boete betaald moet worden. Is daar iets in mogelijk of moet ik gewoon de volledige boete betalen en de volgende keer nog heel veel beter nadenken?
Op de boete staat dat ik bezwaar kan maken maar moet ik dan eerst betalen of eerst bezwaar maken en nog niet betalen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In Kopenhagen heeft u door onwetendheid een parkeerbon achter de ruitenwisser gevonden. U wilt bezwaar maken tegen de boete omdat niet duidelijk stond aangegeven op welke wijze er betaald moest worden. Uw vraag is of u de boete eerst moet betalen.

Ja, voordat u beroep aantekent, moet u de boete eerst betalen.

Meer informatie over verkeersboetes in Denemarken vindt u op onze website.