Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tegenpartij weigert schadeformulier in te vullen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 augustus 2019

Vorige maand heb ik een aanrijding gehad met een vrachtwagen. Ik haalde de vrachtwagen in die stil stond, op het moment dat ik deze inhaal begint te vrachtwagen te rijden en raakt mijn rechter zijkant met als gevolg dat de auto total loss verklaard is. Net na de aanrijding heb ik samen met de bestuurder van de vrachtwagen een Mobiel Schade Melding ingevuld. Hierbij heb ik mijn zowel mijn kenteken als het kenteken van de aanhanger van de vrachtwagen ingevuld. Echter heeft mijn verzekering aangegeven dat de aanhanger mogelijk niet verzekerd is. Hierdoor is de mobiel schade melding nooit bij de verzekering van de tegenpartij aangekomen. Ik heb het kenteken van de vrachtwagen (lees: trekker) zelf niet. Het bedrijf weigert om extra schadeformulieren in de te vullen en dit aan de verzekering te sturen. Ik heb echter wel de NAW gegevens van de bestuurder van de vrachtwagen maar verder eigenlijk helemaal niets. Het bedrijf weigert alle medewerking, zelfs na het sturen van een aangetekende brief en meerdere telefoontjes.

Wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een vrachtwagen, waardoor uw auto total loss is verklaard. U heeft met de chauffeur van de vrachtwagen een schadeformulier ingevuld. Daarop staat wel het kenteken van de aanhanger van de vrachtwagen, maar niet die van de vrachtwagen zelf. U heeft dit kenteken nodig om uw schade te verhalen. Het bedrijf van de vrachtwagen weigert medewerking. U vraagt ons advies.

Vervelend dat het bedrijf niet zijn kentekengegevens of verzekeraar wil geven.

Ik ga er in mijn antwoord vanuit dat het gaat om een in Nederland gekentekende vrachtwagen. In Nederland is het zo dat de aanhanger van een trekkend voertuig onder de dekking van de verplichte autoverzekering valt. Het kenteken van de vrachtwagen is dan ook belangrijk om de verzekeraar van de vrachtwagen te kunnen aanspreken.

Hoewel uw verzekeraar niet verplicht is de verzekeraar van de vrachtwagen op te sporen, zou het wel klantvriendelijk zijn als zij u daarbij behulpzaam zijn. Dit geldt niet als u een rechtsbijstanddekking heeft. Dan mag u verwachten dat zij alles in het werk stellen om uw schade te verhalen. Wanneer u een ‘aparte’ rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, kunt u uw zaak ter behandeling bij deze verzekeraar indienen.  

Wanneer de aanhanger niet is verzekerd en de verzekeraar van de vrachtwagen zelf onbekend is, kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Op hun website kunt u nagaan wat u daarvoor moet doen.  
 
Op onze website kunt u meer lezen over het verhalen van schade na een aanrijding.