Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsboete Luxemburg brief

Vraag gesteld door op 31 juli 2019

Ik heb een brief ontvangen van de politie in Luxembourg, dat ik (veels) te hard heb gereden met mijn motor. Het gaat om een vastgestelde snelheid van 137 km/h waar je 90km/h mag, dus 47 te veel.
Ik heb dit inderdaad zelf gedaan wat dom was.
De brief bevat een stellingname formulier en een betwistingsformulier. De laatste is dus niet nodig want ik was de persoon die de motor bestuurde.

 Het stellingname formulier wil ik best invullen en opsturen, ik neem aan dat dat naar hetzelfde adres gaat als die voor het betwistingsformulier (en ander adres staat er niet bij). Er staat alleen geen hoogte bij van de boete, of moet deze nog bepaald worden vanwege de snelheid? Ik keek op hun website maar alles is in het frans, ik zie geen engelse versie helaas. Ik vroeg me af dit ook in het digitaal kon.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In Luxemburg heeft u een snelheidsovertreding begaan. U heeft een brief met een stellingname- en een betwistingsformulier van de Luxemburgse politie ontvangen. U erkent dat u te hard heeft gereden. U vraagt zich af wat u nu moet terugsturen en waarheen. Bovendien wordt er nog geen boetebedrag vermeld.

Als u erkent dat u te hard heeft gereden dan is het niet nodig het betwistingsformulier terug te sturen, maar u kunt het ook blanco mee terugsturen. Het stellingnameformulier kunt u beter wel invullen.  Het niet invullen ervan wordt beschouwd als het uitoefenen van het zwijgrecht.


U kunt dit (aangetekend) sturen naar het adres  vanwaar u de brief heeft ontvangen.
 De website kunt u in de Nederlandse taal omzetten. Dit wordt gevraagd  als u de website opent op een computer. De informatie wordt dan duidelijker. Ook wordt er een telefoonnummer vermeld waar u informatie kunt vragen. Dit telefoonnummer staat ook in de brief. U kunt hen vragen of u het formulier ook mag mailen.


De hoogte van de boete is bij overschrijding vanaf 20km/h 145 euro en daarbij krijgt u 2 strafpunten.  Dit is een indicatie en in de praktijk kan het bedrag hoger uitvallen, afhankelijk van de omstandigheden waaronder de overtreding is begaan.

Meer informatie over verkeersboetes Luxemburg vindt u op onze website.